Bordro (Ücret Hesap Pusulası) İmzalarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar!..

Bordro (Ücret Hesap Pusulası) İmzalarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar-Resimİş yasasının 37. Maddesine göre; “İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.”

Yasanın ücret hesap pusulası olarak tanımladığı bu belgenin uygulamadaki adı bordrodur. Bu belge işçi tarafından imzalanırken içeriğinin doğru kalemlerle doldurulduğuna dikkat edilmelidir. İşverence işçiye imzalatılan bu belge, iş yeri kayıtlarına geçmekte ve herhangi bir anlaşmazlıkta ve yargı sürecinde delil olmaktadır.  İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir.

Bu nedenle bu belgede gerçeğe aykırı bilgilerin bulunması halinde, işçinin bu belgeyi imzalamaktan kaçınması gerekmektedir. İmzalatılmakta ısrar ediliyorsa mutlaka çekince konulmalıdır. Ancak uygulamada bu durum pek mümkün olmamakta işçi işverence önüne konulan bordroları imzalamak zorunda kalmaktadır.

Gerçek ücret,  işçilik alacaklarının tahsili amacıyla açılan bir iş davasında başka belgelerle (banka kayıtları, ödeme makbuzları), emsal ücret araştırması ve tanıkla ispatlanabilmektedir. Ancak bordro karşısında yukarıda bahsedilen delil niteliğindeki belgelerin ve tanıkların bulunmaması karşısında işçinin aldığı gerçek ücreti ispatı zorlaşmaktadır.

Ancak fazla mesai ücret alacağı konusunda önemli sorunlar yaşanmaktadır. Zira eski deyimle herhangi ihtirazi kayıt, çekince konulmadan imzalanan bu bordroların aksini işçi ispatlamak zorundadır. Yani işçi herhangi bir çekince koymadan ücret bordrosunu imzalamışsa; daha fazla mesai alacağı olduğunu ya da gerçekte belgeyi imzalamasına rağmen fazla mesai ücretini almadığını ispatlamak zorundadır. Yargıtay kararlarına göre de; Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır. İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. Aksi halde imzaladığı belgenin içeriğine göre yargısal süreç devam edecektir. Bu tip hak kayıplarına uğramamak için fazla mesai ücreti ödenmeyen, eksik ödenen veya daha fazla mesai yaptığı halde mesai saatleri eksik gösterilen işçi; “fazla mesai hakkım saklı kalmak üzere” kaydını düşerek bordroyu imzalamalıdır. Keza gerçek ücreti, bordrodan daha fazla ise yine bordroyu imzalamamalı ya da yukarıda belirtildiği gibi kayıt düşerek imzalamalıdır.

Bunun yanında, işçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazi kayıt ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.

Yasanın, işverenin işçiye vermesini zorunlu kıldığı ücret hesap pusulası (bordro) yukarıda anlatıldığı üzere gerçek ücret alacağı, fazla çalışma ücreti gibi hakların ispatı açısından oldukça önemlidir. Zira iş davasının konusu olan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, genel ve hafta tatili ücreti, bayram ve pazar yevmiyesi; hep belirlenecek olan gerçek ücret üzerinden hesaplanacaktır. Dolayısıyla gerçek bilgileri barındırmayan ücret hesap pusulası (bordro), işçi açısından pek çok hak kayıplarına neden olacaktır. Bu nedenle işçilerin bu belgeleri imzalarken, belge içeriğini titizlikle incelemeli; imzalamaktan kaçınmalıdır. İmzalamak zorunda kalırlarsa da mutlaka çekince kaydı koyarak imzalamalıdır. Bu konuda işverenle çıkan anlaşmazlıklarda, iş davaları konusunda uzman bir avukattan yardım almalıdırlar.

 Av. Mustafa ÇİÇEK / 29.09.2013

116 yorum

  1. Avukat bey merhaba.ihtirazi kayıt koyun diyorsunuz ama aynı seyi yapan arkadasimi isten cikarmakla tehtid etti isveren 1senesi dolmadigi ve ise ihtiyaci oldugu icin ihtirazi kayitsiz imzalamak zorunda kaldı arkadasim.ve 2 sene calistikdan sonra sözlesmesini fesh edip mahkemeye verdi.bu durumda işci ne yapacak ihtirazi kayit koyup isten cikarilmayimi göze alacak koymayip ilerde imzaladin diye haklarinin kaybolmasinimi?

    • İşyeri yasal olarak maaş bordrosu vermek zorundadır. Bu durumu kendisine ispat açısından kolaylık olması amacıyla noter ihtarnamesiyle ihtar çekerek ihtar ededebilirsiniz.

  2. İyi günler mustafa bey.benim ücret hesap pusulasında 66,68 fazla mesa 1 gözüküyor fakat ben bu parayı almıyorum.aynı şekilde 120,50 aile yardımı yazdığı halde bunuda almıyorum.ve önceden hesap pusulasını imzalattırıyorlardı ve şuan imzalattırıyorlar.bunun nedenini ve hakkımı nasıl ve nerede arayabileceğimi açıklarsanız çok memnun olurum.iyi günler iyi çalışmalar dilerim mustafa bey.

    • Almadığınız halde imzaladığınız halde imzalarsanız daha sonradan almadğınızı ispatlamanız mümkün değildir. İmzalı bordronunaksini aynı kuvette bir belge ileispatlamak gerekir. Bu nedenle almadığınız kalemleri “ihtirazi kayıt” düşerek imzalamanız lehinize olacaktır. Yani imza için bordro önünüze geldiğinde … miktarlarını almadım diyerek imzalamalısınız. Kolaylıklar dilerim.

  3. avukat bey merhaba,
    5 yıldır çalıştığım iş yerinde imzaladığım bordrolarda sadece aldığım brüt maaş yazmakta. İş veren yaptığımız fazla mesaileri bordroda göstermiyor. Bu sebepten işten kendi isteğimle ayrıldığım zaman kıdem tazminatı hak etme şansım olabilir mi…

    • Bu durum ihtarname ile işverene bildirilebilir. Fazla mesailerin ödenmemesi haklı fesih nedenidir. İhtarname ile durumu işverene bildirerek ayrılmanız lehinize olacaktır. Haklı fesih hakkınızı kullanmanız halinde elbette kıdem tazminatı ve fazla mesailerle diğer işçilik alacaklarınızı talep edebilirsiniz.
      Ancak bu süreci bir avukat ile yürütmenizi tavsiye ederim. Kolaylıklar dilerim.

  4. merhabalar,
    asgari ücretle çalıştırılan bir şirkette,hafta sonları cumartesi-pazar çalışmayan işçiler dahi 30 gün üzerinden hesplanarak maaşlarını alıyorlar.haftasonu çıkarılırsa toplam 20 gün 2015 ağustosunda çalışan bir işçinin puantajında eksik 10 gun ne olarak gösterilecek,bilgilendirirseniz sevinirim..

  5. Merhaba 2 yıldır aynı şirkette çalışıyorum ve bu 2 yılın 18 ayı agi vermediler son 6 aydırda maaşlarımız bankaya yatıyor ve ben şimdiye kadar hiç maaş bodrosu almadım onlarda vermediler ve bu maaş bodrolarına hiç imza atmadım iş yerimin bana agi vermediğini ispatlama şansım nedir sonuçta maaş aldığıma ve agi aldığıma dair hiç bir imzam yoktur

    • Bordrolarınızda görünmüyorsa ve hesabınıza da yaptırılmamışsa verdiğini ispat görevi işverendedir. Siz ödenmeyen AGİ bedellerini talep edebilirsiniz. Ödenmesi için noterden ihtarname de gönderebilesiniz.

  6. Ozel bir ogretim kurumunda ogretmen olarak calismaktayim. Isveren yatirmakla mukellef oldugu kirtasiye masrafini hesaplarimiza yatirmistir fakat bu ucretleri bizden geri talep etmektedir ve bu durum bazi egitim kurumlarinda da ne yazik ki ayni halde, ne yapmamizi onerirsiniz?

    • Yasal ödemesi gereken bir ödeme ise sizden iadesini istemesi yasal değildir. İade etmek zorunda değilsiniz. Bunu kullanarak sizi istifaya zorlar ise haklarınızı talep edebilirsiniz.

    • Ücretinizi alamıyorsanız haklı fesih hakkınız bulunmakta olup işten tazminatlarınızı isteyerek ayrılabilirsiniz. ayrılmak istemiyorsanız noterden bir ihtarname gönderilebilir. İhtarname konusunda büromuzdan yardım alabilirsiniz. Ücret almadıysanız bordro imzalamaya gerek yok. İmzaladığınız takdirde bordroda yazan miktarı almış kabul edilirsiniz.

  7. Merhaba ben 4 yıldan beri özel bir şirkette isci olarak çalışıyorum. Asgari ucretin 1300 tl ye cikmasiyla birlikte isveren bazi ucretlerin odenmeyecegini soyluyor. 2 ay oncesine kadar her hakkimiz odeniyordu. Ayda 4 izin hakkimiz olmasina ragmen en fazla 2 izin yapiyoruz. Resmi ve genel tatil günlerinde de çalışıyoruz. Asgari ücretin artmasıyla birlikte işveren artik resmi tatil, genel tatil günlerinin parasını vermeyeceğini söylüyor. izinde yapamıyoruz o günlerde. Bunun yaninda ayda 10 saat mesai de yapıyoruz. Demem o ki ne mesai parası ne resmi tatil ne de kullandirilmayan izinlerin parası veriliyor. O günlerde çalıştığımı ispatlarsam tazminat hakkım olur mu. Ve tazminat alabilmem için ne kadar beklemem lazım.

    • Bahsettiğinize göre sizin iş sözleşmesini haklı olarak feshetme ve işten ayrılma hakkınız var. Ancak istifa ederek değil. Bu nedenle bahsettiğiniz konuları hukuki bir dille ihtarname şeklinde düzenleyip işverene haklarınızı talep eden bir ihtarname göndermeli. Bu şekilde tazminatı hak edersiniz. Bekleyecek bir süre yok zira kıdem tazminatı alabilmek için bir yıl çalışmış olmak yeterli. İhtarname hazırlamak konusunda iletişim bölümünden ulaşarak yardım alabilirsiniz. Kolay gelsin

        • İletişim bölümünden bize ulaşırsanız yardımcı olabiliriz. Kendi rızanızla istifa halinde tazminat alacaklarınızın alınması güçleşir. Yanıtta ihtarname ile ilgili bahsettiğim hususları dikkatli okuyunuz.

  8. Mustafa bey merhaba.2009 yilindan bu yana ozel sirkette calisiyorum .1 sorum ;maasim 1750 ama bankaya asgari ucret yatiyo uzerini de elden aliyorum bunu sebep gostererek isten ayrilsam tazminatimi alabilirmiyim.diger sorum ; is veren is yok bugun ise gelmeyin diyor ayin 4-5 gunu ve bunu maasimizdan veya yillik iznimden kesmeye calisiyor ve herkesi huzursuz ediyor..artik bu us yerinde bu durumlardan oturu huzursuz oldugum icin isten ayrilsam tazminat hakkim olurmu .nasil bir yol izlemeliyim..tesekkurler

    • Bahsettiğiniz konu haklı fesih nedenidir. Ancak mevcut durumu hukuki bir dille hazırlanmış bir ihtarnameyle işverene ihtar etmek gerekir. Bu şekilde işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz. Ancak ayrılmanız istifa şeklinde değil haklı fesih anlamında olmalıdır. İletişim bölümünden ulaşırsanız yardımcı olabiliriz. Kolay gelsin

  9. Merhaba,, çalışmakta olduğum şirket işe başlarken yol parası verdiğini beyan etti ücretlendirme yönetmeliğinde bunu gösterdi ancak bordroda göstermedi. Asgari ücretin 1300 TL olması ile birlikte yol parasını vermediğini söyleyerek isteyen çıksın duruma getirdi. Eğer bordroda verdiğini iddia ettiği dönemde göstermediğinden dolayı tazminat alabilmem mümkün olabilir mi ? Yardımcı olabilir misiniZ.

    • Anlattığınıza göre alabilirsiniz. Bordroyu imzalarken bordro içeriğinde yazılıp ta almadığınız kalemler için ihtirazi kayıt koymalısınız. İletişim bölümünden ulaşırsanız detaylı bilgi alabilirsiniz. İşverene bu durumu belirten bir ihtarname hazırlamak ve göndermek gerekir. Kolay gelsin.

  10. ÖZEL BİR FİRMADA MÜHENDİSİM 4000 TL YE YAKIN MAAŞ ALIYORUM 1YAKLAŞIK 1 SENEDİR ANCAK 3 AYDIR MAASIMI TAM ALAMADIM GECENLERDE 8 AYLIK 1900 TL DEN YATAN MAAŞ BORDRO ÇİZELGESİ İMZALATTILAR ŞİMDİ İŞTEN AYRILACAM VE ŞİKAYET ETMEK İSTİYORUM DÜŞÜK ÜCRETTEN YATIRILMAYLA ALAKALI PARAYI HEP ELDEN ALDIM VE MAKBUZ FALAN DA YOK NE YAPMALIYIM

    • Maaşı gecikmeli almak haklı fesih nedenidir. Gecikmeli maaşlarınızın ödenmesi için işverene ihtarname hazırlatıp gönderebilirsiniz. Ancak detaylı yanıt için iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz. Zira soracağımız sorular olacaktır. Kolay gelsin

  11. Merhaba. Iş yerinden fazla mesai ücretlerini alamıyoruz. Ayda 4 izin hakkımız olmasına rağmen bazen 2 gün bazen ise hiç izin yapamıyoruz. Resmi tatillerde de çalışıyoruz. Ücretini alamıyoruz. Ancak bordro da haftalik izin resmi tatil vb. izin kullanmış gibi gösteriyorlar. Issız kalmamak için bordrolari imzaliyoruz . Bordronun aksini ispatlarsam bordroya atmış olduğum imzanın hükmü olurum? Çünkü işsizlik korkusuyla imzaliyoruz. Teşekkürler

    • Bordro içeriğinde almadığınız kalemlerle ilgili imza atmanız aleyhinizedir. İmzalı bir belgeyi ancak imzalı eşdeğer bir belge ile ispatlayabilirsiniz. Bu nedenle bordroya imza atarken almadığınız kalemlerle ilgili şerh düşmeniz gerekli. Bunun dışında almadığınız fazla mesai ve diğer alacaklarla ilgili olarak işverene ihtarname hazırlanıp gönderilmesi gerekir. Bu nedenle iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin

  12. Mustafa bey merhaba, 2010 yılından bu yana tekstil atölyesinde çalışıyorum. Bu süre zarfında defalarca istememe rağmen işyerimden maaş bodromu bir türlü alamadım ve maaşım banka üzerinden ödeniyor. Son dönemde e devlet üzerinden kontrol ettiğimde sgk ya bildirilen brüt 1600 tl civarı olarak bildirildiğini gördüm ama maaşım bankaya 800 tl civarı işverenim tarafından yatırılıyor ve AGİ de ödenmiyor. Ayrıca haftada 6 gün 08:00-18:30 olarak çalıştırılıyorum. Bu konu ile ilgili ne yapabilirim. Birde ilk işe girerken boş kağıt imzalatıldı bu herhangi bir sıkıntı yaratırmı .. Bilgi verirseniz sevinirim .. Şimdiden teşekkürler ..

    • Maaşınızın belirttiğiniz şeklide yatırılması yasaya aykırıdır. Ayrıca bu şekilde maaşınızın eksik yatırılması neticesinde SGK ve emeklilik açısından da hak kayıplarınız bulunmaktadır. Ayrıca mesailerinin verilmemesi de haklı fesih nedenidir. Bu durumları belirten bir ihtarname hazırlanıp işverene gönderilebilir. Daha detaylı görüşme için iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin

  13. Imzali bir belgeyi ancak imzali bir belge ile ispatlayabilirsiniz demissiniz. Işyerinde çalışma cizelgesi yapılıyor ve biz fotoğrafını çekiyoruz. O liste de izin günleri boş geçiliyor. Ve altında patronun ve mudurun imzası var. Bunu yazıcıya yazdirsam ispat olur mu. Bordro ile cizelge tam tersi ve imza var. Tesekkurler

  14. Mustafa bey merhaba. Özel sektörde turizm firmasında 2,5 yıldır çalışıyorum. Çalıştığım firmada 4 ay öncesine kadar 5.000 TL net maaş alıyordum ( Bordro da net 5.000 TL gösteriliyordu). 4 aydır kendi rızam olmadan firma maaşımı 2.500 TL düşürdü bu şekilde ödeme yapıyor ve net 2.500 TL ödeme yapıldığı gösteren bordroyu tarafıma imzalatıyor. İşten çıkarılmaktan çekindiğim için imzalamak zorunda kalıyorum. Bu konuda geriye dönük eksik yatan maaşımı alabilirmiyim. Haklarım nelerdir. Bilgi verebilirseniz memnun olurum.

    • Maaşın düşürülmesi haklı fesih nedenidir. Eksik maaş ödeniyor şeklinde işveren uyarılabileceği gibi, maaşın düşürülmesi nedeniyle işten haklı olarak ayrılma söz konusu olabilir. İşverene bu hususları belirten detaylı bir ihtarname hazırlanmalı. Bu ihtarname gönderildikten sonra gelişmelere göre hareket edilebilir. İletişim bölümünden detaylı bilgi almak için ulaşabilirsiniz.

  15. Merhaba Mustafa Bey ben 3 aydır çalışıyorum,bodomuzda 7.5 saat yazıyor çalışma saati ama biz 10 saat çalışıyoruz ve mesai de yok iş görüşmesine gittiğimde 10 saat demişlerdi p yüzyüzden itirazda edemiyorum ayrıca benim 1 çocuğum var ama 1300 alıyorum yine yardımcı olursanız çok sevinirim Teşekkürler.

    • Bu konuda işverene fazla çalışma cretlerininin ödenmesi için İhtarname çekmek gerekir. Bordrolara fazla mesai işleniyor ve siz de o bordroları imzalıyorsanız fazla mesai ücreti talep edemezsiniz. Fazla çalışma ücretleri işten ayrılmanız halinde de talep edilebilir. Bu konuda büromuzdan yardım alabilirsiniz. Kolaylıklar dilerim

  16. Üç senedir bi firmada çalışmaktayım ve maaşlar düşük gösterilip pirim eksik yatırılıyor geri kalan maaşı elden alıyoruz.. Ayrıca normal çalışma saatlerinden fazla çalışıyoruz ama mesai almıyoruz.. Fakat maaş bordrosunda mesai yapılmış gibi görülüyor ama mesai paraları bize verilmiyor zaten primi düşük yatırdıkları için mesai arada kaynıyor..maaş bordrosunu mecbur imzalıyoruz.. Bu durumdan çok rahatsizim ve yasal olarak kendilerini het konuda sağlama almış şirket.. Benim bunu ispatlamak için tek bi şansım var maaşı mı alırken gizli kamera ile çekmek.. Sormak istediğim tam olarak su gizli kamera ile maaşımın eksik yatırılıp geri kalanının elden verildiğini kamera ile ispatlasam yeterli delil olarak kabul edilir mı.. Teşekkür ederim

    • Onu yapmanıza gerek yok. Maaşın eksik yatırıldığına dair tanıklarınızın olması bunu ispata elverişlidir. Ayrıca yaptığınız işe göre dava açılması halinde emsal ücret araştırması da yapılabilir. Ancak bu aşamalardan önce işverene bir ihtarname çekilebilir. Bu konuları detaylı görüşmek ve ihtarname hazırlamak için büromuza başvurabilirsiniz.

  17. merhaba, ben yaklaşık 3,5 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum. maaş bordromu şimdiye kadar hiç almadım. ayrıca yıllık izinlerimi sadece 1 hafta kullandırdı ve parasınıda yatırmadı yasal olarak 14 gün yıllık izni kullandımıyor. ben yıllık izinlerimi almadığım agi ve maaşımın eksik yatan kısımlarını nasıl alabilirim. konu ile ilgili yol gösterebilirmisiniz? bordromuda görmediğim için fazla mesaimi nasıl işlediğini bilmiyorum. ve en çok merak ettiğim neden işyeri denetimi yapılmıyor bugüne kadar hiç denetim görmedik
    fazla mesai ve uygun olmayan işyeri koşulları için denetim olmadı 11 saat çalışıyoruz ve tanımlı yemek molası vs zaman çizelgesi yok yemeği ye devam et dinlenme zamanı yok. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Bahsettiğiniz konuları içeren hukuki nitelikli bir ihtarname göndermekte yarar var. Bu hususlar işverene ihtar edilerek talep edilir. Bu konuda büromuzdan yardım alabilirsiniz.

    • Hesabınıza yatırılmadığı takdirde hak kaybına uğramazsınız. Ancak parayı almadan ibraname imzalamak doğru değildir. Hesaplanan tazminatlarınızın ödenmesi için ihtarname gönderilebilir.

  18. Merhaba ,çalıştığım işyerinde mesai ücretleri tarafıma ödenmediğinden bordromu imzalamıyordum.

    Artık bordromu zorla imzalamamı imzalamaz isem farklı şekilde yaptırım uygulayacaklarını söylüyorlar.

    Fakat bordroyu imzalayıp yanına mesai ücretlerini almadığıma dair şerh koyabileceğimi söylediler.

    Bordroya şerh koymamın, firma ile yaşayacağım olası bir muhalefet durumunda tarafıma ödenmeyen mesai

    ücretlerinin ödenmesi konusunda olumlu veya olumsuz bir duruma sebebiyet verir mi ?

    Teşekkürler.

    • Şerh koyarak imzalamanız halinde hak kaybınız olmaz. İmzalarken almadığınıza bordro içeriğinde görünen fakat almadığınız tüm kalemler hakkında dair şerh koyup imzalayabilirsiniz.

  19. Merhaba,benimde durumum karisik … 2 senedir calismakta oldugum is yerim ise girdigim 02.07.2014 tarihinden bu yana asgari ucret uzerinden sgk gosterip maasimi biraz daha yuksek odemekteydi.yil icerisinde yapilan zamlar maas bordromu arttirmadi.maasim 2.034 tl iken bordrom 1.320.ay icerisinde avans almadigim takdirde maasim hep 2.034 den maas banka hesabima yatti.bu sira yasanan kriz nedeni ile patron maasimi 1.750 ye dusurdugunu soyledi aramizdaki samimiyetten oturu tamam dedim ama yazili hic bir seyimiz yok hersey sozlu.simdi cok sacma ama ucretini dahi almadigim bir mesaiyi yapmadigim icin patronla ters dustuk.mail ile ihtar cekmis ve ceza olarak 15 gunde 1 calistigim cumartesi gunlerini bundan sonra her cumartesi calisacagimi bildirmis bunu kabul etmeyince de maasimi bordro da yazan asgari ucrete dusurdu ve inanilmaz bir istifa baskisi var herseyi mail ile kayit altina aldim.bunlarin ustune bir de kalan yillik iznimi bana sormaksizin sozlu baska bir tarihe anlasmamiz olmasina ragmen birden kullandiriyor ve cok sacma tarihlere 🙂 bu konuda ne yapabilirim haklarimi kaybetmeden birseyler yapmak istiyorum

    • Tüm bu nedenler haklı olarak fesih sebebidir. Ancak istifa etmeyin. Bu durumları tek tek belirten bir ihtarname çekerek ayrılmakta yarar var. Bu konuda iletişim bölümünden ulaşarak büromuzdan yardım alabilirsiniz

  20. Mustafa bey merhaba. Ben rahatsızlığım sebebiyle 8 aydır raporluyum.iyileştiğimi ve işe dönmek isediğimi bildirdikten sonra 6 yıldır çalıştığım kurum beni kıdem tazminatımı ödeyerek işten çıkardı. İşe iade davası açabilirmiyim. Ayrıca çok uzun saatler çalışmama rağmen hiç mesai ödemesi almadım. Bilgisayar açılış ve kapanış saatlerini talep ederek mesai davası Açabilirmiyim. Teşekkür ederim.

    • İşe iade davası şartları varsa açılabilir. 30 işçiden fazla çalışan varsa ve son 6 ay çalışmanız varsa ki anlattığınıza göre 6 ay çalışma var. Diğer şartlar da varda İşten çıkarılma tarihinden itibaren işe iadesi davası açılabilir. Fazla mesai alacağınız var ise zamanaşımına uğramayan kısmı dava ile talep edilebilir. Dava açmadan önce bu alacaklar ihtarname ile de talep edilebilir. Bu konularda büromuzdan yardım alabilirsiniz. Kolaylıklar dilerim

  21. Mrb isveren bize izin donusu (Şu tarihler arasinda yillik ucretli iznimi kullandim i beyan ediyorum ve haklarimi aldigimi kabul ediyorum) diye yazdigi forma imza atmamizi istiyor bu haklar tam aciklanmamis bu tazminat almamizi etkilermi tesekkurler.

    • İmzalatılmak istenen belgeyi görmeden birşey söylemek zor. Ancak gerçekle bağdaşmayan almadığınız halde bir hakkinızın alınmış olduğunu içeren hiçbir yazıyı imzalamayın.

  22. Avukat bey merhaba. Eşim 12 yıldır bir sitede temizlik elemanı olarak çalışıyor ve agi alamıyor. Bununla ilgili vergi dairesine dilekçe doldurmuş ve işyerini incelemeye gelmisler bazi evraklar istemisler.bu incelemeden ne cikar ve esimi bu sebepten isten cikarirsalar tazminatsiz olarak mahkemede tazminati alabilir miyiz?

  23. Avukat bey merhaba. Eşim 12 yıldır bir sitede temizlik elemanı olarak çalışıyor ve agi alamıyor. Bununla ilgili vergi dairesine dilekçe doldurmuş ve işyerini incelemeye gelmisler bazi evraklar istemisler.bu incelemeden ne cikar ve esimi bu sebepten isten cikarirsalar tazminatsiz olarak mahkemede tazminati alabilir miyiz?

    • Öncelikle eşinizi bu şikayet dolayısıyla işten çıkartamazlar çıkarırlarsa kötü niyet tazminatı ödemek durumunda kalırlar Hunky alacaklarına ödemelerinden dolayı bir ihtarname çekilebilir İhtarname rağmen ödemezlerse dava açmak gerekir ihtarname çekmek için ve hukuki yardım alabilmek için büromıza müracaat edebilirsiniz

  24. Sayın Mustafa bey ; 09 Mart 2016 yılında bir şirketin yurt dışı kollarında çalışmak üzere 4857 sayılı iş kanunu kapsamında belirli bir maaş üzerinden mutabakata vararak sözleşme imzaladım. Çalışma süreci içerisinde ülkemiz ve çalıştığım ülke sınırları içeresindeki resmi tatiller ve bayramlarda çalışıldığı taktir de mesai ücreti ödeneceğine ve haftalık 45 saatten fazla çalıştığım fazla mesai ücretlerine dair madde olmasına rağmen ödeme yapılmamaktadır. iki vardiya olarak çalışmaktayım iki vardiya toplamı 24 saattir. Birinci vardiya sabah 06:30 ile 18:30 arası, İkinci vardiya akşam 18:30 ile sabah 06:30 arası dır. Bunlara istinaden şirket işe başladığım tarihten itibaren sözleşmede yazan sabit ücreti gösteren ve fazla mesai bölümlerinin boş olduğu maaş bordosu imzalatmak istiyor bordroyu imzalamalı mıyım izlemem gereken yol hakkında yardımcı olur musunuz iyi çalışmalar.

    • Fazla mesailerinizi almadıysanız, bordroda “fazla mesai ücretleri almadım, talep hakkım saklıdır” diyerek çekince koyarak imzalamalısınız. Aksi takdirde boş kalan yerler doldurulup almadığınız ücretler alınmış gibi işlem yapılabilir. Detaylı bilgi için büromuzdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

  25. mrblar mustafa bey özel şirkette çalışıyorum yaklaşık 6 aydır net ücretim 1300 tl olmasına rağmen maddi sıkıntıdan dolayı banka hesabıma 1000 tl yatırılıyor.daha sonra vereceklerini belirtiyorlar.ve her ay maaş bodrolarımızı imzalamak zorunda kalıyoruz.bu durumda kalan ücretlerimizi alamazsak mahkeme ile şikayette bulunup alma durumumuz olabilir mi,?

    • Öncelikle bordrolara maaşınızı eksik aldığınızı beyan ederek imzalamalısınız. Ayrıca eksik ödenen maaş size sözleşmenizi haklı olarak fesih hakkı verir. Fesihten önce işverene ihtarname de göndererek durumu ihtar ederseniz sonuç alınmaması durumunda icra takibi veya dava açarak eksik maaşlarınızı talep edebilirsiniz.

  26. 06 02 2014 den bu zamana kadar hala calisiyorum iki yildir maasima zam yapilmiyor cikmam icin baski yapiliyor maas bodrosunda mesai ucretinde rakam yazmiyor ago ucreti yaziyor bana imzalattiriyorlar eski calisan sahitle isden ayrilinca haklarimi alabilirmiyim ben xalismaya devam mi edeyim

    • Bordroyu çekince koymadan imzalamanız halinde almış kabul edilirsiniz. Bordroda görünen ancak ödenmeyen alacakları aladığınızı ve talep hakkınızın saklı olduğu şeklinde imzalayın. Aksi halde dava açmanız halinde ispat sorunu yaşarsınız.

  27. Merhaba şuan çalıştığım firmada maaşlarımız asgari ücretten yatıyor bankaya bir o kadarda elden İBRANAME imzalatılarak veriliyor ilerde işten ayrılıp tazminat alacağımız zaman aldığımız maaş üzerindenmi yoksa bankaya yatan asgari ücrettenmi alırım tazminatımı diyelimki asgari ücretten hesapladılar. bende mahkemeye verdim bu imzaladığımız ibraname o zaman sorun yaratırmı Teşekkür ederim.

    • Gerçek ücretinizi her türlü yolla ispatlayabilirsiniz. Tanık ve elinizdeki belgelerle gerçek ücretinizin tespiti ile işçilik alacaklarınızı gerçek ücret üzerinden hesaplanması sağlanabilir. Bankaya yatan miktar ve elinizdeki ibranamede yazılı miktarın toplamı zaten gerçek maaşınızı ispata yetecektir.

  28. 1 ay önce işe başladım ayın 15 ile 20 arası maaş alicagiz ama imzalamam için ayın 5 inde bana maas bordosu göndermişler göndermişler imzalarsam şirket benim maaşımi yatirmassa mahkemelik bir durumda maaş almış mi kabul ediliyor

  29. iyi aksamlar mustafa bey.
    Ben yaklasık olarak 8 ay bir işyerinde sigortalı olarak calıstım
    her ay bordroyu maaşı aldıgıma dair imzamı attım fakat maaşım hiç yatırılmadı
    iş veren tanıdık oldugu için bu kadar sabrettim daha sonra maaşımı alamadım diye işyerinden ayrıldım ne yapmam lazım

    • İhtarname çekerek haklarınızı isteyebilirsiniz. Neticede maaşların banka üzerinden yatırılması gerekiyor. Ancak bundan sonra almadığınız ücretler için herhangi bir belgeye imza atmayın. İhtarname için büromuzdan yardım alabilirsiniz.

  30. Merhabalar, işveren 300 e yakın çalışanı olan bir şirket olup bordrolar işçilere toplu olarak imzalatılmakta. Bordrolarda aylık 280 küsür saatlik bir fazla çalışma görünüyor, (günde bir saat), ve ücret olarak 2.000 ödendi deniyor. e devletten Yapıtığımız incelemede SGK ya ücretlerin neti 1.800 lerde olacak şekilde belirtildiğini gördük.
    1-Ücret bankaya MAAŞ adı altında iki binden yatmış herhangi bir fazla mesai açıklaması yok, işverenin 1.800 net geri kalanı fazla mesai deme ihtimali nedir?
    2- Elimizde işyerinde fazla çalışmaya ilişkin kısa bir dönemin puantaj kayıtları var, ama hepsini işverenden celbini istesek bunu sunmak zorunda mıdır? Bu kısa süreli puantaj kayıtları bize yardımcı olur mu?, İyi Çalışmalar

    • Verdiğiniz bilgilerle sorunuza yanıt vermek pek kolay değil. Öncelikle bordronuzun incelenmesi gerekir. Ancak dikkat etmeniz gereken şudur: bordronuzda almadığınız ancak yazılı olan kalemler varsa bunları almadığınıza dair çekince koymak gerekir. Çekince koymadan imzalamış olduğunuz bordro içeriğine karşı ancak eşdeğer bir belge ile almadığınızı ispatlamalısınız ki bu oldukça zordur.

  31. Merhabalar avukat bey , ben özel bir şirkette 7 yıl çalıştım sonra işler iyi gitmediği için işten çıkartıldım.Bana bilmeden ödenmiş gibi kıdem tazminatı , ihbar tazminatı ve izin bordrosu imzalatmislar.Ama bankaya yatan bişey yok herhangi para makbuzu yok.Suan davalıyım şirketle.Bu durumda paramı alabilir​miyim.Tesekurler.

      • Param Ödenmedi ama ödenmiş gibi kıdem tazminatı bordrosu , ihbar tazminatı bordrosu ve izin bordrosu imzalatmislar bunu ben farketmedim ama imzaladığın için alamazsın diyorlar ortada ne makbuz var ne banka hareketi şirket adına hiç bişey yok . Aydınlatır mısınız ne yapmam lazım . Teşekkürler ilginiz için.

        • Banka üzerinden imzaladığınız içerikleri almadıysanız öncelikle işverene ihtarname gönderip sonuç alınmadığı takdirde dava açılabilir. Ancak fazla mesai ücreti ile ilgili olarak durum daha farklıdır. İhtarname ve danışma için büromuzdan danışmanlık alabilirsiniz.

  32. Merhabalar avukat bey, ben 4yildir kurumsal 10 şubesi​ olan bir şirkette çalışmaktayım çalıştığım şube deki magzada müdürünun haksızlıklarina ve hakaretlerine maruz kalmaktayim çalıştığım sirket İstanbul merkezden yönetiliyor ve kamera sistemiyle tüm şubeler izleniyor merkez her konuda tazminat vermemek icin mağaza müdürünü destekliyor beni yıldırmak için çabalıyor madur olmamam için bana işsizlik ödeneğini alma teklifinde bulundular tazminat talep etmeyecegime dair bana bir dilekçe imzalatip cikisimi vercekler daha sonrasında banka hesabıma tazminatim yatacak ve ben hesaptan tazminatı çekip iş yerime elden bu parayı geri teslim etmem isteniyor.Bu durumda ne yapabilirim yardımcı olurmusunu

  33. Merhabalar avukat bey, ben 4yildir kurumsal 10 şubesi​ olan bir şirkette çalışmaktayım çalıştığım şube deki magzada müdürünun haksızlıklarina ve hakaretlerine maruz kalmaktayim çalıştığım sirket İstanbul merkezden yönetiliyor ve kamera sistemiyle tüm şubeler izleniyor merkez her konuda tazminat vermemek icin mağaza müdürünü destekliyor beni yıldırmak için çabalıyor madur olmamam için bana işsizlik ödeneğini alma teklifinde bulundular tazminat talep etmeyecegime dair bana bir dilekçe imzalatip cikisimi vercekler daha sonrasında banka hesabıma tazminatim yatacak ve ben hesaptan tazminatı çekip iş yerime elden bu parayı geri teslim etmem isteniyor.Bu durumda ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz

      • Avukat bey öncelikle teşekkür ederim cevap verdiğiniz için..şöyle bı durum var yalnız hesabıma yatacak tazminatı şirkete ödemem için şart koşuyorlar bana zorla dilekçe imzalatmak istiyorlar bu durumda ne yapabilirim yaptıkları şey yasalara uygun bir davranış mı?

  34. Merhabalar avukat bey ben 22 kasım 2017 tarihinde işten çıkarıldım İmzaladığım herşey de çalıştığım 22 günün parası tazminat ve avansımı alacağım yazıyordu bana verilen bodrodada öyle ama maaş yatmadı ne yapabilirim bu konu hakkında

  35. Merhaba avukat bey benim sorum
    Maaş bordromda mesai yaptığım halde gözükmüyor fakat banka hesabına fazla mesai ücreti adı altında yatırılıyor bordroda da mesai olarak değil ikramiye olarak gösterilmiştir sebebini araştırdım yıllık 270 saat fazla mesai hakkı dolduğundan bu şekilde yazılmış son 3 ay hiç mesai gözükmüyor fakat ücretini ikramiye adı altında ödeniyor bu yasal mıdır
    Teşekkürler

    • Yıllık 270 saatin ücretin içinde olduğuna dair anlaşmanız varsa bu saati geçen çalışmalar fazla mesaiye girer ve işveren tarafından ücretin yüzde 50 fazlasıyla ödenmesi gerekir. İşverenin başka bir kalem olarak göstermesi fark etmez. İkramiye uygulaması varsa ayrıca ikramiyenizi de talep edebilirsiniz.
      Bu durum için işverene ihtarname gönderebilirsiniz.

  36. Merhaba mustafa bey benim sorum 4484 günüm var işten ayrıldım ihbar suremi calistim.maaş bodromda 2729 tl yazıyor ama 2566 dan hesapladılar maaşım 1835 lira.31.732 lira çıkardılar yardımcı olursanız sevinirim.iyi çalışmalar.

  37. Merhabalar ben ankara kalmakta bina görev lisi olarak çalışıyorum ben burada ucsenedir çalışıyorum maaşımızı bankadan alıyoruz ama maaş bordrosu imzalamıyoruz ben buraya dava açsam kazanır miyim

  38. 5 yıldır çalıştığım isyerimde başladığım gunden bu yana maaşım asgari ücretten Sgk’ya beyan ediliyor. Maasimizin asgari ucret kadarı bankaya yatıyor, kalanı zarf içerisinde elden veriliyor. Her ay asgari ücrete gore hesap edilmiş, üzerinde mesai saat ve ücreti 0 olarak gösterilmiş bordro imzalatiliyor. Ihtirazi kayit koyduğu için isten çıkarılan arkadaşlarımız olduğundan biz de mecburen imzaliyoruz. Su anda isten ayrılmak istiyorum ama hakkım olan rakamları arkamda bırakmak istemiyorum. Elden para verildiği ve eksik bildirim yapıldığını gerekçe göstererek noterden ihtarname çekerek haklı fesih yapmak istiyorum. Mevcut süreçte arabulucuda hakkım olan kidem tazminatımı eksiksiz alma şansım nedir? Arabulucuda uzlaşma gerçekleşmezse dava için nasıl bir yol izlemeliyim ve kazanma şansım ne kadardır? Yapacağınız yorum izleyeceğim yol açısından benim için değerlidir. Bu süreçte sizi vekil tayin ettigimde masrafım ne kadar olur? Bu verilerle davamı üstlenir misiniz?

    • Bahsettiğiniz şekilde ücret ödenmesi, yasal olmayıp haklı fesih nedenidir. İhtarname göndererek ayrılabilirsiniz. Ancak ihtarnameyi avukat aracılığıyla hazırlayıp göndermekte yarar var. Detaylı bilgi için büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

  39. Mustafa Bey, çalıştığım işyerinde önceki senelerde piyasada uygulanan zam oranları da uygulanmadığı halde (ortalamanın yarısı kadar verildi) , bu sene hiç zam yapılmadı. İki sorum olacak izninizle,
    – hiç zam yapılmamasına karşı bir hakkımız var mı?
    – hazırlanan bordrolara herhangi bir şerh/not düşmemiz gerekli olur mu? nasıl bir not düşmeliyiz, direct imzalarsak, zam yapılmamasını kabul etmiş olur muyuz? Saygılar.

    • Zam İçin bordroya kayıt düşmeye gerek yok. Almadığınız bir alacak kalemi varsa ona şerh koyabilirsiniz. Sadece dize zam yapılmıyorsa bu haklı fesih nedenidir. Ancak ücretin belirlenmesi ve zam işverenin yönetim hakkı kapsamındadır.

  40. Mustafa Bey,ankarada bir yerel markette 2 yıl 9 ay çalıştım eleman olmadığı için 10 ay 09,00-22,00 tatiller dahil çalıştım fakat işe başlarken 2400 maaşa işe başladım 09,00 18,00 olarak ,2,000 tl bankaya yatırıp bodromda (1700+300) 300 tl fazla mesai göstermiş kalan 400 tl yi ise kayıtsız elden veriyordu fazla mesai yaptığımı ve maaş ları bu şekilde verdiğini 2 şahitle ispatlaya bilirim dava açsam kazana bilirmiyim bodroda mesai olarak gösterdiği için teşekkürler

  41. Merhaba mustafa bey ben isimden 26 şubatta istifa ettim. Almadığım aralık ocak şubat maaşım var bodrolarini imzalamami maaşlarımın ödeneceğini sıkıntı olmayacağı söylendi aksi durumda yatirilmazsa yatirilmadigini banka hesap akışından ispat edebilir miyim

  42. Merhaba Mustafa bey
    Ben 13 yıllık bir işyerinde çalışmaktayım benim Bodrum’da 10 saat mesai yazılıyor aile yardımı kıdem tazminatı diye yazıyor ve ben bunları imzalarken karşılarına almadım diyerek paraf attım ve şirket bana geri döndü resmi evrak bu yazamazsin diye ben de şirkete alamadığım paraları bodrodan çıkarın imzaliyim dedim ve kabul etmediler bunu gerekçe gösterip beni isden cikarirlarmi ve tazminat alabilir miyim
    İyi çalışmalar

  43. 22.01.2016 tarihinde çalışmaya başladım ve 01.01.08.2017 tarihinde evlendim.28.02.2018 tarihinde nikah çıkışı yaptım ve aslında 8 gün olan fazla mesaimin karşılığında 7 gün sonra şirkete çağrılarak tüm evrakları imzaladım.Ancak 1 ay geçmesine rağmen şirketim ödeme yapnamasının yanı sıra maaş bordrosunu imzalamam gerektiğini aksi taktirde ödeme yapmayacağını bildirmiştir.Ayrıca çıkış ücretimi aldığım tüm hakedişlerim üzerinden hesaplamayacağını yani nikah çıkışlarında brüt ücrete alınan primlerin dahil olmadığını söylemiştir.
    Durum doğru mudur?Şimdiden teşekkürler…

    • Elinizdeki belgelerle başvurmanız halinde durumunuzu değerlendirebiliriz. İşveren bu durumda ihbar tazminatı hariç çalıştığınız tüm hizmet süresine karşılık gelmek üzere giydirilmiş brüt ücret üzerinden kıdem tazminatızı vermelidir. Vermezse öncelikle arabulucuya başvurmanız anlaşmamanız durumunda dava açmanız gerekmektedir.

  44. Merhaba,
    İşyerinde çalışanlara İş Kanunu gereği bordro verilmesinin zorunlu olduğunu biliyorum.Verdiğim ispatı açısından bir aynı nüshasına mı imza almalıyım yoksa farklı bir belgeye bordroyu teslim aldığına dair imza alsak yeterli olur mu?

  45. Merhaba,yaklaşık 2 yıldır maaş bordrosu imzalamadim son 3 aydır maaşımı alamadım çalıştığım yerde sadece ben sigorta li olduğum için elden alıyordum maaşımı ayrılmak istiyorum tazminat alabilir miyim

  46. İyi günler efendim bir fabrikada 4.5 yıldır askeri ücrete haftada 55 saat uzerinde calismaktayim is kanunda 45 saat çalışılması gerektiğini yeni öğrendim fazla calistirilma ücretlerı verilmemektedir ve bu normal çalışma saati olarak gösterilmekte ve maaş bodrolarinda fazla mesai ücreti gosterilmemekte maaş bodrolarini imzaladigim halde kıdem tazminatı ve fazla mesai ücretini talep edebilirmiyim ve bu iş akdi hakli fesih nedeni olarak sayilirmi ihtaneme cekmeden önce neler yapmalıyım saygilarimla

    • Bahsettiğiniz durum haklı fesih nedenidir. Ancak bu hususları ihtarname ile işverene bildirip ayrılmanız lehinize olur. Bunun İçin büromuzdan yardım alabilirsiniz

  47. Merhaba.. 23.07.2013 tarihinden itibaren bir mağazada satış danışmanı olarak çalışmaktayım. Normalde vardiyalı sistem olarak çalıştığım iş yerinde dini bayramlar öncesi en az 10 gün sabah 10 gece 12 ye kadar 14 saat çalıştırılmaktayız. Karşılıgında ise ne bir ücret ne de izin hakkımız oluyor. Durumu 2017 yılında BİMERe şikayette bulunarak iş müfettişi denetimini sonucunda bütün personele fazla mesai ücreti ödendi. Daha önceki yıllara ait olan mesai ücretleri içinde iş mahkemesi aracılığı ile dava açılabilir dendi. Bu yıl yine aynı şekilde bayram dönemlerinde aynı usulsuzluğu tekrarlandı. Tüm bu sebeplerden dolayı iş yerine haklı fesih talebinde bulunarak ihtar gönderdim. Fakat iş yeri fazla çalışma yapılmamakta yapıtırılsa da karsılığı verilmiştr diye talebimi reddettiler.. her ay maaş bordrosunu imzalıyoruz ve burda son zamanlarda fark ettim ki fazla mesai ücreti bölümü varmış ve ben bunu kabul ettim diye imzalıyormuşum. Konu mahkemeye intikal ettiğinde durumu kanıtlamak için son dönemdeki (2018 ramazan ve kurban bayramı öncesi) fazla mesai yaptığıma dair imzalı devam çizelgemin fotografları ve banka dekontlarını delil olarak göstersem evrakta sahtelicilik oldugunu kanıtlayıp geçmişe ait fazla mesai ve kıdem tazminatı hakkımı alabilr miyim.. şimdiden teşekkürler

    • Bordroya herhangi bir çekince koymadan imzalayan, fazla çalışma ücretini alamadığını ispatlamak zorundadır
      İs patlayabilir olsanız geçmişe yönelik olarak zamanaşımına uğramamış olan fazla çalışma ücretlerini isteyebilirsiniz. Belgelerinizle büromuza başvurup danışmanlık alabilirsiniz

  48. merhaba; avm de satış danışmanı olarak çalışıyorum asgari ücretli olarak. işveren asgari geçim indirimimi vermiyor ve her ay aldığımıza dair imza atıyoruz şuan iş yerimz kapanıyor ve ben bu hakkımı almak istiyorum ne yapabilirim . birde haftada 2 gün 12 saat çalışıyıorum ama mesai ücreti almıyorum bu haklarımı alabilir miyim?

  49. aynı işyerinde 10 yılımı doldurdum, bir kısmını aynı işyerinin başka bir şubesinde çalıştım, şuanda kendi isteğimle sözleşmemi tek taraflı feshedersem, kıdem tazminatından yararlanbilirmiyim. ayrıca bordroda fazla mesai görünmüyor ve zaten ödenmiyor, fazla çalıştığım sürelerin ücretini talep edebilirmiyim, teşekkürler.

    • İşyerinden kendiniz ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alamazsınız. Ancak fazla mesainin ödenmemesi haklı fesih hakkı verir. Bu durumu ihtarname ile işverene bildirerek sözleşmenizi fesih etme hakkınız doğar. Ancak durumunuzun netleştirilmesi ve incelenmesi için büromuzdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

  50. Mustafa bey bugün 12.06.2019 tarihinde işten ayrıldım fakat çalışma belgesini aldım diger imzaladıgım belgelerimi de aldım bordro imzaladım dikkat etmedim mayıs ve haziranın maaşları yatmadı fakat ben bordroyu imzaladım yatırmama gibi birseyleri var mı yatırmazlarsa nasıl yol izlemeliyim

    • Önceki maaşla banka aracılığı ile yatırılıyorsa, alacağınız olan ayların bedeli bankaya yatırılmazsa talep edebilirisiniz. (10 işçiye kadar işyerleri banka yolu ile ödemekten muaftır.)

  51. Mustafa bey merhaba esim 20.05.2008 tarihinden itibaren aynı firmada çalışıyor ama sigortasi 31.12.2008de yapilmis gorunuyor ayrica maasi asgari ucret uzerinden gösteriliyor ama hem prim aliyor hem kalan maasi elden alıyor. Elden aldığı para karşılığında bir kagit imzalatiyorlar ama … tl borcuna kaydedilmistir. Yazıyor. Bu durumda tazminatını ve eksik yatırılan sigortasını alabilir mi

    • Dava açıldığında belirttiğiniz durumları tanık ve diğer delillerle ispatlayabilirseniz tazminatları gerçek ücreti üzerinden alabilir.
      Sigorta primlerinin düşük yatırılması için ise ayrı bir dava açmak gerekir

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*