Toplum düzeninin korunması amacıyla kamu otoriteleri birtakım düzenlemeler yapar. Özellikle genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacı da toplumsal düzeninin korunmasına yönelik düzenlemeleri gerekli kılmaktadır. Şüphesiz bu düzenlemelerin yasal bir altyapısı olmak zorundadır. Çünkü hukuk devletinde suçun da cezanın da yasal bir temeli olmak zorundadır. Bu bağlamda her ülkede suç oluşturacak her eylem çeşitli yasalarla tespit edilir ve bu fiilin karşılığı olan ceza da belirlenir. Toplumda yaşayan insanlar da hangi davranışın suç olduğunu bilir, iş ve eylemlerini buna göre düzenler.
Kabahatler Kanunu da bu bağlamda kabahati tanımlamış ve bunlara karşı uygulanacak yaptırımları belirlemiştir. Yasaya göre, kabahat; “..kanunun, karşılığında idari yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık” tır. Bu anlamda suça karşı ceza, kabahate karşı ise idari yaptırım uygulanır. Bu yaptırım genellikle para cezasıdır. Bu makalemizde okuyucularımızı, kabahatler ile ilgili bilgilendirmek amacıyla yasanın kabahat olarak tanımladığı bir takım durumları anlatacağız. Hiç şüphesiz bu konuları bilmek herkes için faydalı olacaktır.
Kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, ilgili kuruluşlar tarafından verilen emre aykırı hareket etmek. Bu duruma özellikle yiyecek imalathanelerinin, fırınların dikkat etmesi gerekmektedir. Dilencilik yapmak. Dilencilik yapanların üzerindeki paralara el konur ve belediye zabıtası tarafından para cezası uygulanır. Kumar oynamak, sarhoş olarak başkalarının huzurunu bozmak, gürültü yapmak da yasaya göre kabahat olarak düzenlenmiştir. Ben evimde müzik dinliyorum bana kimse karışmaz diyemiyorsunuz.
Mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız etmek. Bu durumda pazarcı esnafına para cezaları kesilebilir. İzinsiz meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal etmek, bu yerler üzerine inşaat malzemesi yığmak. Kapalı alanlarda, toplu taşıma araçlarında sigara içmek veya tütün ürünleri tüketmek de dikkat edilmesi gereken durumlardır. Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınmak veya gerçeğe aykırı beyanda bulunmak. Evsel atık ve artıkları, çöpleri bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atmak da yasaca kabahat olarak düzenlenmiştir.
Bunun yanında özellikle Kurban Bayramının yaklaştığı bu günlerde dikkat edilmesi gereken bir yasak var o da; hayvan kesimine tahsis edilen yerler dışında hayvan kesmek veya kesilen hayvan atıklarını sokağa veya kamuya ait alanlara bırakmak. Bu nedenle yapılan ibadetin anlamına da uygun olarak belediyelerin gösterdiği yerler dışında kurban kesmemeye özen gösterilmelidir.
Yine inşaat atık ve artıklarını, kullanılamaz hale gelen veya ihtiyaç fazlası ev eşyasını, kullanılamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına bırakmak da kabahat olarak tanımlanmıştır. Bunların yanında meydanlara veya parklara, cadde veya sokak kenarlarındaki kamuya ait duvar veya alanlara, rızası olmaksızın özel kişilere ait alanlara bez, kâğıt ve benzeri afiş ve ilan asmak da yasanın saydığı çeşitli kabahatlerdendir.
Bu kabahatlere hapis, hürriyeti bağlayıcı ceza uygulanmaz, ancak idari para cezaları verilir ve yapılan yasaya aykırı iş ve eylemin meydana getirdiği zararı kaldırmak üzere çeşitli yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlardan birkaçı para cezası, el koyma, kamuya verilen zararın giderilmesi, zararın giderilmesi amacıyla yapılan masrafların talep edilmesi gibi çeşitli yaptırımlar da uygulanır. Ayrıca her kabahat için öngörülen para cezası ilgi maddesinde düzenlenmiştir. Tabiidir ki, bu cezaların haksız olarak verildiğini düşünen her vatandaşın, bu cezalara itiraz hakkı bulunmaktadır. İdari para cezalarına itiraz yolları ve prosedürü konusunda bu konuda yazılmış önceki yazılarımıza bakabilirsiniz.
Toplumsal huzur ve güveninin sağlanması için, bu düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Toplum içinde yaşamanın sorumluluğunu, her vatandaş taşımalıdır. Arzulanan, yasakla toplumsal düzen ve güvenliğin sağlanması değil; her vatandaşın kendi özgürlüğü yanında, diğer bireylerin özgürlüğüne saygılı, kamu güvenliğine ve sağlığına saygılı davranmasıdır. Bu amaçla sizleri bilgilendirmek, yasanın kabahat olarak tanımladığı bazı yasaklara değinmek istedik. Kabahatsiz ve cezasız günler dileğiyle…
Av. Mustafa ÇİÇEK / 09.10.2013
çok teşekkürler Mustafa Bey. Bilgilenmiş olduk bizler de…
Rica ederim efendim. Amacımız bu… Kolaylıklar dilerim
Admin bey hirsizliktan alinan hagb karari memuriyete engel mi davanin dusmesi durumu nasil etkiler olumlu sonuclanir mi guvenlik sorusturmasini yoksa hagb dusup dusmemesi onemli degilmi guvenlik sorusturmasini direk olumsuz mu yapar
Hırsızlık suçu Devlet Memurları Kanunu 48. maddeye göre memuriyete engel suçlardandır.
Kabahat cinsinden ceza memuriyete engel mi? Umumihıfzisıhha kanunundan 282. Maddesinden idari para cezası almış. Öğretmenliğe engel mi diye endişeli bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
Kabahatler devlet memuriyetine engel değildir. Devlet Memurları 48. madde engel halleri sıralamıştır.