Miras Hakkından Vazgeçme / Mirastan Feragat

Miras Hakkından Vazgeçme - Mirastan Feragat-Av. Mustafa ÇiçekMiras bırakan çeşitli nedenlerle sağ iken kendi malı üzerinde değişik tasarruflarda bulunabilmektedir. Miras bırakan,  ölümünden sonra mirasçıları arasında herhangi bir anlaşmazlık olmasını engellemek, bazen çeşitli sebeplerle kazandığı mala daha fazla katkısının olduğunu düşündüğü bir çocuğuna fazla hak vermek, mallarının aile dışına çıkmasını engellemek nedenleriyle çeşitli işlemler yapmaktadırlar. Bu işlemlerin bir kısmı dolaylı satışlarla gerçekleşmekte, gerçekte bağış amacı güden devirler satış gibi gösterilmekte ve çeşitli muvazaalı, danışıklı yollara başvurulmaktadır. Bu durumlarda mirasçılar arasında dava konusu yapılmakta; bu durum, mal paylaşımından daha çok sorunlara yol açmaktadır.

Bu yazımızda “Mirastan Feragat” konusuna değineceğiz. Medeni Kanunun 528. Maddesine göre, Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir. Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.”  denmektedir. Yasaya göre miras bırakanın sağlığında mirasçılardan biri veya birkaçı ile mirastan feragat sözleşmesi yapılabilir. Bu feragat karşılıklı olabileceği gibi, karşılıksız da olabilir. Yani mirasçılardan biri hiçbir bedel almadan da mirasçılık haklarından feragat edebilir. Miras bırakan ile bu tip bir feragat sözleşmesi yapılması durumunda, bu sözleşmenin tarafı olan mirasçı; miras bırakanın ölümü ile herhangi bir hak talep edemez. Kalan miras o yokmuş gibi diğer mirasçılar arasında yasal oranlar çerçevesinde paylaştırılır.

Mirastan feragat sözleşmesi karşılığında bir mal veya para alınmışsa; bu feragat sözleşmesi bu hakkı alan mirasçının alt soyunu, yani çocuklarını ve onların çocukların da bağlar. Bu kişiler de bu feragat sözleşmesinden etkilenirler. Tabii ki sözleşme özgürlüğü çerçevesinde taraflar bu durumun aksini de öngörebilirler.

Uygulamada mirastan feragat sözleşmeleri genelde bir karşılık karşılığında yapılmaktadır. Bu durumda mirasçı ileride doğacak hakkını peşin olarak almakta ve miras bırakanın ölümünden sonra kalan miktar ne olursa olsun denkleştirme talebinde de bazı istisnalar hariç bulunamamaktadır. Mirasçının, feragat sözleşmesi karşılığında aldığı bedel, yasal saklı payından düşük dahi olsa bunu talep etmesi mümkün değildir.

Mirastan feragati hüküm doğurabilmesi, her iki tarafın da katıldığı bir sözleşme ile mümkündür. Taraflardan birinin tek taraflı bir hukuki işlemle mirastan feragat yapabilmesi mümkün değildir.

Mirastan feragat sözleşmesi diğer mirasçılardan birinin lehine olarak da yapılabilir. Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olamaması halinde, feragat hükümden düşer. Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması halinde, feragat yine hükümden düşer.

Miras, sadece mirasçıdan kalan malları değil, aynı zamanda borçları da kapsar. Bu nedenle mirastan feragat söz konusu ise, bu feragatin karşılıklı olup olmamasına göre durum değişmektedir. Mirasın açılması anında mirasçının kalan malları, borçları karşılayamıyorsa ve borçlar mirasçılar tarafından da ödenmiyorsa, feragat eden ve mirasçıları, alacaklılara karşı feragat için ölümünden önceki beş yıl içinde miras bırakandan almış oldukları karşılıktan, mirasın açılması anındaki zenginleşmeleri tutarında sorumludurlar. Eğer feragat karşılıksız olarak yapılmışsa feragat eden mirasçının böyle bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

 Av. Mustafa ÇİÇEK / 24.12.2013

Elektronik Posta : avmustafacicek@gmail.com

DANIŞMA VE RANDEVU :  0532 667 51 62

287 yorum

  1. Merhaba Mustafa bey ; Vekaleti eşimde olan babanneme 2 yıldır tüm bakımını yapıyoruz.Engelli raporu oldu için sıfır araçlarda ki yaklaşık % 40 indirimden faydalanarak sıfır araç aldım tüm ödemesini kendim yaptım ancak araç babanne nin üzerinde malum.Vefatından sonra diğer mirascılardan aracta hicbir haklarının olmaması icin feragat etmeleri icin noter tastikli bir dilekce yeterlimidir. veya o dilekceyi imzalamamaları durumunda ne olur aracta hakları varmıdır? şimdiden teşekkü ederim.

    • Kural olarak aldığınız araç özürlü kişinin mal varlığı kabul edilir ve doğal olarak vefatından sonra tüm mirasçılar hak sahibi olur. Ancak diğer hususları ayrıntılı olarak görüşüp yol almakta fayda var.

    • Merhaba Mustafa bey ; Vasisi olarakEngelli raporu oldu için sıfır araçlarda ki yaklaşık % 40 indirimden faydalanarak sıfır araç aldım tüm ödemesini kendim yaptım ancak araç babanne nin üzerinde malum.Vefatından sonra diğer mirascılardan aracta hicbir haklarının olmaması icin feragat etmeleri icin noter tastikli bir dilekce yeterlimidir. veya o dilekceyi imzalamamaları durumunda ne olur aracta hakları varmıdır? şimdiden teşekkü ederim

      • Araç babaannenize ait göründüğüne göre, mirasçılarının tamamının hakkı vardır. Onlar sizin lehinize noterden haklarını devredebilir. Etmezlerse hak sahiplikleri devam eder.

  2. 8 mirasçı olarak bize ev, arsa, tarla ve dükkan kaldı. 4 mirasçı bir ev alıp diğer parçaları istemiyoruz. Karşılıklı olarak feragat edebilir miyiz? Miras bırakan vefat etti.

    • Tüm mirasçıların birlikte yapacağı MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİYLE bu konu halledilebilir. Ancak tüm tarafların paylaşım konusunda anlaşması mümkün değilse miras paylaşımı Ortaklığın Giderilmesi Davası ile mümkün olabilir. Bu durumda mahkeme mümkünse aynen taksim / paylaştırma değilse paraya çevirme yoluyla paylaştırma yapacaktır. Detaylı bilgilerle müracaatınız halinde detaylı bilgi alabilirsiniz.

  3. merhaba mustafa bey babam 1999 yılında bir miktar katılım ücreti odeyerek kooparetife ev almak uzere kayıt yaptırdı.ev 2001 yılında teslim oldu fakat ödemeler artarak devam etti.babam ise ben ve diğer 3 kardeşime ‘bu evin parasını ödeyemiyorum ödeyin borcu bitince hanginiz ödediyse onun olsun Nitekim ödemeyi ben kabul ettim ve ödemeye başladım 2006 yılında kooparetif fesh olunca kalan borcunuzu getirin ve tapuyu alın dediler.bende babamın üzerine 10 yııllık kredi çekerek tapuyu aldık.tapu babamın üzerine kayıtlı.önümüzdeki yıl yani 2016 da kredi bitiyor.kardeşlerim ve annem evin benim olduğunu söyleselerde ölümlü dünyada bu işin resmiyete nakledilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünmekteyim.Babam hayatta iken tapuyu üzerime almak istemiyorum.kardeşlerimle babamın vefatı sonrası herhengi bir sıkıntı yaşamak istemiyorum onlarda bana bişey imzalamamız gerekiyo iise imzalayalım ev senin diyorlar.nasıl bir belge ile kardeşlerimin imzası ve onayını alarak evin tamamının benim olduğunu gösterir belge yapabilriz. ben yrıca babamın kooparetife girerken ödediği parayı kardeşlerime ödeyeceğim.şimdiden çok teşekür ederim.

  4. Merhaba Mustafa Bey,
    Dedem vefat ettikten sonra babam ve kardesleri,babalarindan kalan evi kendi aralarinda imza toplayarak hic bir hak iddaa etmeyeceklerini talep ettikleri bir yazida kendi aralarinda imza toplayarak en kucuk kardesine birakmislardir. Fakat imzanin atildigi tarihte tum kardeslerin medeni halleri evlidir. Yani kardeslerin eslerinin haberi,yetkisi ve imzalari olmadan,babamin ve kardeslerinin atmis olduklari bu imzalar gecerli midir?

  5. Mustafa Bey Merhaba; 8 yıl önce annemi kaybettik ve evin tapusu annemle babamın adınaydı sonrasında tapu ile ilgili hiç bir işlem yapmadık 2 kardeşiz fakat şimdi benim şahsi borçlarımdan dolayı ablam hakkımı devretmemi istiyor. Evde kiracı var ve kiraya yada eve borcumdan dolayı haciz/icra gelebilirmiş doğru mu bilmiyorum hakkımı nasır devir/feragat edebilirim nereye başvurmak lazım bu işlemi yaptıktan sonra mal kaçırıyor gibi olur muyum olursam da bedeli ne olur şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim

    • Size kalan miras payına alacaklılarınız tarafından haciz konabilir. Ancak hissenizi feragat değil satış yoluyla elden çıkarabilirsiniz. Ancak aceleyle hareket ederek malınızın tamamından da olmamaya dikkat edin.Bu nedenle detaylı bilgilerle başvurursanız daha sağlıklı olur. Kolay gelsin.

  6. Mustafa Bey,merhaba benim borçlarımdan dolayı maaşımdan kesinti yapılıyor,fakat alacaklılarımdan birinin vekili Hukuk mahkemesine dava açmış ve dava konusu Hisseli malın satış şekli olarak e devletten görülüyor.Şimdi sorum şu:Hisseli malın satış şekli ne demek?borcumdan dolayı babama ait olan ev ve bahçe deki miras payım babam ölmeden sattırılabilir mi?Diğer varislere zarar gelmemesi için mirastan feragat etsem babamdan kalacak mirastan alabilirler mi?

    • Babanız yaşıyorsa ona ait mal, babanız dosyaya kefil değil ise haczedilemez ve dolayısıyla satılamaz.Diğer hususlar için iletişime geçerseniz yardımcı olmaya çalışırız.

      • mustafa bey benim vergi ve banka borcum var işim gücüm yok açık tabirle açım emekliyim ama kredi ödüyorum çok sıkışığım anam babam sağ kardeşimden annemin ve babamın ev ve 1 adet ufak arsaları var bunlara karşılık para istiyorum hakkımın kardeşimin olmasını istiyorum ne yapmam lazım babam ve annem ölünce kardeşime zarar gelmemesi için ne yapabilirim

        • Sizin borçlarınızın olması kardeşinize zarar vermez. Tabi size kefil olmazsa. Babanızdan kalan miras payını soruyorsanız; sizin borcunuzdan dolayı kardeşinizin miras payına bir etkisi olmaz. Sizin borçlardan bir icra takibi olacaksa sizin hissenize olur. Ama isterseniz babanızla bir mirastan feragat sözleşmesi yaparak miras hakkınızdan feragat edebilirsiniz. Ama bu da kesin olarak borçtan kurtulma anlamına gelmez. Detaylı bilgi için iletişim bölümünden büromuza ulaşabilirsiniz.

  7. Esimde bende emekli ogretmeniz. Esim bana sadece oturdugumuz evi verip beni kandirarak, noterden mirastan feragat sozlesmesi ile mal paylasim sozlesmesi yaptirdi. Esim simdi vefat etti. Esimle benim cocugumuz olmadigi icin oturdugumuz ev disinda tum malvarligi altsoyuna yani kardeslerine ve yegenlerine kalacak. Simdi ben hakkimi nasil arayacagim?

    • Vermiş olduğunuz belgeyi incelememiz gerekir. Ona göre izlenmesi gereken yolu belirleyebiliriz. Eğer hata ve hile gibi bir durum varsa bu dava konusu yapılabilir.

  8. Merhaba ,babam vefat etti ve biz 3 kardeş ve anne varisiz.babamın bir evi var veraset ilamı çıkarttık ama evi devir almadık henüz üstümüze,annemin gelir vergisi borcu var şuanda ödeme durumu yok,tapu işlemleriylede hepimiz ilgilenemicez iş dolayısıyla,şimdi noterden annem ve diğer 2 kardeş feragat etse bu evdeki haktan olabilirmi,diğer kardeşe devir etsek o da tapudan üstüne devir alsa,ve evin satışını yapsa(Satıcaz evi).böyle bir durum mümkünmü,yoksa tüm mirastanmı feragat etmek gerek,tek ev için olmazmı.ve devir işlemimde ölenin bağlı olduğu vergi dairesinden çiğ borcu yoktur yazısı almak gelirmiş ama bizde veraset intikali çıkardığımız başka bir vergi dairesinden aldığımız vergi borcu yoktur yazısı var bununla tapuda devir işlemi yapılırmı?teşekkür ederim.

    • Mirastan feragat yapabilirsiniz. Ancak ivazlı mı ivazsız mı yapacaksınız ona karar vermek gerekli. Babanızla notere gidererek mirastan feragat yapabilirsiniz. Ancak detaylar için iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

  9. merhaba mustafa bey.babam 5 ay önce vefat etti bizler 8 kardeşiz aramızda anlaşarak mirastan karşılıksız feragat edip edip şu anda mevcut olan ve ileride doğacak olan mirası en küçük kardeşimize feragat edebilirmiyiz en küçük kardeşimizin yaşı 25

    • Miras taksim sözleşmesi yaparak hakkınızı dilediğiniz mirasçıya devredebilirsiniz Daha detaylı bilgi için iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz

  10. merhaba mustafa bey.babam 5 ay önce vefat etti bizler 8 kardeşiz aramızda anlaşarak mirastan karşılıksız feragat edip edip şu anda mevcut olan ve ileride doğacak olan mirası en küçük kardeşimize feragat edebilirmiyiz en küçük kardeşimizin yaşı 25

  11. mustafa bey merhaba,babam 4 ay önce vefat etti miras reddi için mahkemeye başvurduk fakat 3 ay süre dolduğu için işlemlerimiz olmadı şimdi sorum şu; biz 16 kardeşiz aramızda karşılık olmadan anlaşmalı olarak babamızdan doğmuş ve ileride doğacak olan mirası en küçük kardeşimize feragat etmek istiyoruz bu mümkün mü? cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederiz . NOT:babam borca batık değil

    • Öncelikle mirastan feragat ancak babanızın sağlığında mümkündür. Bu aşamadan sonra bu mümkün değil. Ancak mirasçılar arasında miras taksim sözleşmesi yaparak mirası iradelerinize uygun olarak taksim edebilirsiniz.

  12. Merhaba mustafa bey annem 2 yıl önce vefat etti annemden kalan mallarla ilgili mirasçılık belgesi çıkardık ancak veraset intikali yapmadık2 kardeşiz şimdi kardeşimin üzerine vergi borcu oluştu bundurumda kardeşimin payına haciz gelirmi nasıl işlem yapabilirler,kendi haklarını bena feragat etse tapular benim üzerime çıksa kurtarabilirmiyiz, yada ne yapmamız gerekir ne yapacağımızı bilemiyoruz,yardımcı olursanız çok memnun olurum.saygılarımla

  13. Dedem 3 yıl önce vefat etti. İlk eşinden 2 erkek 1 kız(Annem), ikinci eşinden 2 erkek çocuğu var. Dedemin Biri yeni, diğeri eski olmak üzere 2 iş hanında ofisleri vardı. Dedemin erkek kardeşi, yani annemin amcası miras paylaşımı konusunda bizden vekalet alarak mirası paylaştırdı. Eski iş hanının yıkılacağını ve kötü durumda olduğunu söyleyerek bizim arka tarafta ki hakkımızı önce annemin üvey kardeşinin üzerine,sonra da kendi üzerine geçirdi. Karşılığında ise yeni iş hanından bize bir ofis verdi. Mirasçılar arasında feregatname imzalandı. Ancak öğrendik ki bu olayların hemen akabinde eski iş hanı yıkılıp, yerine devasa bir proje yapılıyormuş. Zararımız ise çok büyük. Mirasçılar ve Vekalet verdiğimiz dedemin kardeşi, bu bilgileri bizden saklayarak bizi oyuna getirdiler. Biz tekrardan eski iş hanındaki hissemizi geri isteyip, onun karşılığı bize verilen ofisi iade etme şansımız var mı? Vekaletin kötüye kullanılması ve mirasçıların bilgi saklaması söz konusudur. Çünkü Annemin üvey kardeşleri daha önceden Miras bırakan yani dedemin oğlundan aldığı vekaletle üzerine 1 kat geçirmiştir. Yani diğer mirasçılardan mal kaçırmıştır. Diğer Erkek kardeş ise şimdi toplu konut projesi yapılacak bir arsayı aynı şekilde dedemden almıştır. Diğer 2 erkek kardeş ise yıllar önce dedemin mal deposunda ki malları çalmak suretiyle, değerinin çok çok altına satmış ve bir sürü mal, mülk edinmişlerdir. Zaten bunları nasıl edindiklerini belgeleyecek bir gelir ve işleri de yoktur. Kısacası burada annem ve biz en mağdur durumdayız. Konu çok dağıldı farkındayım ama burada nasıl bir yöntem izleyebiliriz. Aslında hepsine dava açılacaktı ancak ellerinde ki malların bir kısmını nakite çevirdiler ve bizi tehdit ettiler. Anlaşmazlık durumunda izale-i şuu davası açılıp bütün malı satın alacaklarını söyleyerek tehdit ettiler. Bizde mecburen istedikleri anlaşmayı yapmak zorunda kaldık. Eğer bu davaları kazanabilsek, gerçekten hatrı sayılır bir kazancımız olacak… Eğer yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden Allah razı olsun..

    • Bahsettiğiniz belgeleri incelemek gerekir. Buradan bir cevap yerine yüz yüze konuşmak daha faydalımılacaktır. İletişim bölümünden bize ulalBilirsiniz. Vekaletin sizin rızanıza aykırı kullanımı veya hata ve hile olması halinde tabii yapılan işlemlerin iptali söz konusu olabilir.

  14. Mehaba,
    Acil olarak ödenmesi gereken borçlarından dolayı 3 sene önce Babama bir ödeme yaptım.

    Bu ödemelerimin karşılığında da babam, annem ve 2 kardeşim evin tapusunun benim üstüme olması gerektiğini söylüyor.

    Ancak ilerde ne olur ne olmaz diye Resmiyet işini tamamlayalım istiyoruz.

    Tapunun benim adıma olması için yapılması gereken doğru işlemler ne olabilir? bilgi verebilirseniz çok sevinirim..

    • Size hibe veya satış şeklinde devir olsa dahi diğer mirasçılar babanızın ölümünden sonra size karşı dava açabilir.
      Diğer mirasçıların tümü babanızla hayattayken mirastan feragat edebilirler. Bu sefer ev dışındaki tüm mirastan haklarını kaybederler. Detaylı bilgi için iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz

  15. İyi günler mustafa bey. Benim vergi ve sgk ya çok borcum var. Anemden kalacak olan mirasın zarar görmemesi için mirastan ferağat etsem bu borçlardan doğan alacaklı kurum diğer kardeşlerin mirasına el koyabilirmi. Veya annem beni mirastan men etse bir problem kalırmı

  16. Merhaba mustafa bey benim de bir sorum olacak yanıtlarsanız sevinirim. Eşimin babaannesinde demans rahatsızlığı olduğundan yüzde 92 raporu var te biz ötv siz araç almak istiyoruz. Babaanne hayattayken diğer mirascilardan feragatname alabiliyor muyuz demans hastası olmasına rağmen

  17. iyi günler Mustafa Bey eşimin babaannesi vefat etti kayınpederimin vergi borcu var bundan dolayı kayınpederimin mirasçıları eşim ve kaynım. Kayınpederim eşim ve kaynıma mirasını devredebiliyormu acaba
    Ya da mirasın eşim ve kaynıma borçlerdan etkilenmeden geçirmek için nasıl bir yöntem uygulamamız gerekiyor.

    • Kayınpederiniz sağken babaannenizin mirasınını devir olmaz. Miras önce onun adına geçer ancak ondan sonra işlem yapılabilir. Ya da mirası reddeder miras onun haricindeki mirasçılara geçer.

  18. İyi günler mustafa bey ben daha önce demans rahatsızlığı olan eşimin babaannesi üzerine araç almaktan bahsetmiştim. Aracı aldıktan sonra babaanne sağ iken diğer mirasçılardan araç alımındaki harcamalara hiç bir katkım olmadığından dolayı annemin vefati durumunda doğacak haklarımdan vazgeçiyorum seklinde feragat ya da noter onaylı bir belge alınır mı çünkü babaannenin vefati durumunda durumlar şimdiki gibi olmayabilir. Yanıtlarsaniz sevinirim kolay gelsin

  19. Merhaba Biz 2 kız 1 erkek toplam 3 kardeşiz babam küçük kız kardeşlerime 1 er adet daire veriyor bunun karşılığında banada başka bir yerden gayrimenkuller verecek ve kız kardeşlerim bu daireler karşılığında babamın bana vaad ettiği gayrimenkullarden feragat edecekler ivazlı miras feragat sözleşmesi yapabilmek için onlara vaad edilen dairelerinin hemen verilmesimi gerekli ? yani kısacası vaad üzerine feragat edilen ve edinilen mallar için babam hayatta iken babamdan bana ve kardeşlerim arasında tapuda satış ,devir vs gerçekleşmeyecek Saygılarımla

  20. karım babalarından kalan ev hakkını en küçük kardeşinin karısına noterden satış vekaletnamesi vererek 3 yıl önce hakkını vermiş kardeşide annesinin ve diğer kardeşinin haklarını alarak tapuyu üstüne almış daha sonra kaynanam kanserden vefat etti karımda kardeşleri annesine bakmadıkları için kızdı hakkını geri istedi kardeşleri bizimle alay ederek hiç birşey yapamayacağımızı söylüyorlar biz başka şehirdeyiz kaynanam 3 ay hastahanede yattı eşimle ben baktık eşimin hakkını geri alabilirmiyiz cevabınız için şimdiden teşekkürler

    • Ancak verdiğiniz sırada hata hile veya zorlama olduğunu iddia edip ispatlarsanız dava ile geri alma davası açabilirsiniz. Bu durumu da detaylı incelemek gerekir.

  21. merhaba mustafa bey

    annem bundan 4 yil önce yapilan baskilar sonucu neoldugunu bilmedigi mirastan feragat sözlesmesi imzalamis, dedem yeni vefat etti ve sulh ceza mahkemesinden vasiyet ile birlikte mahkeme cagri kagdi geldi suan ne yapmak gerekir bu sözlesmenin feshi mumkunmudur .

  22. Merhaba Mustafa bey biz dört kardeşiz üç kız bir erkek. Babamdan kalan ticari taksiden ablamlar kendi haklarını anneme verdiler. Annemde erkek kardeşimin üzerine yapmış şimdi haklarını geri almak istiyorlar. Kendi rızaları ile verdikleri için geri alamazlarmı cevabınız için şimdiden çok teşekkür ler.

    • Öncelikle belgelerinizin incelenmesi gerekli. Onlar incelendikten sonra sağlıklı yanıt verilebilir. Herhanbgi bir hata hile veya gabinin varlığı durumunda dava konusu yapılabilir.

  23. Merhabalar;
    Mirasın belli bir kısmından (filan adresteki kurulu evden)
    Feragat imkanı varmı. .yada yapılan feragat tüm bırakıtlarda mı olur
    ben babamın sadece 1 bir evinden feragat etmek istiyorum
    TEŞEKKÜRLER

  24. Merhaba Mustafa Bey sorumu mümkün olduğu kadar kısa sormak istiyorum annem ve Teyzem arasında 1989 yılında noter veya herni bir resmi kanal olmadan sadece kendileri ve iki şahit ile evde kağıt üzerinde annem anne ve baba haklarından ferag ettigini bildirmiş bu şekilde sadece kendi aralarında yapılan mirastan feragat sözleşmenin bir hükmü geçerliliği olurmu? Yaptığımız tapu sorgulamasinda dedemden kalan malların aynen annemin üzerindede hissesi görünüyor.

    • Öncelikle o belgeyi görmeli. Feragat ancak noterden olur. Bu farklı bir durum olabilir. Kişilerin arasında yaptığı sözleşmeninde bağlayıcılığı vardır.

  25. 2013 yılında noterden miras taksim sözleşmesi yaptık,tapuda intikaller(elbirliği) yapıldı ama son aşama olan tapu tescilleri yapılmadı(yani şu an mülkler 1/2 elbirliği mülkiyeti halinde).Ben icralık olursam sözleşmede ablamın olan mallara haciz uygulanabilir mi(bu durumlarda önce ortaklığın giderileceğini biliyorum),yani 2013de yapılan miraz sözleşmesinde sadece bu benım kalanlar ablamın bunlara haciz satış vs isteyemezsiniz şeklinde bir dava sonuç bulur mu,yoksa tapusunu da almalıydınız mı denir?Böyle bir duruma manı olmak için ne yapmak gereklidir(tapuya şerh gibi)?Tşk.ler.

    • Hakkınızda icra takibi yapılırsa sadece sizin hisseniz haciz konusu olur. Tapuların alınmamış olması diğer hisselere de haciz uygulanacağı anlamına gelmez. Ancak paraya çevrilme durumunda hisseler ayrılamadığı için tamamı satışa çıkabilir. Bu durumda ablanızın hissesi ayrılır sizin hissenize düşen icra dosyasına gider.

  26. Merhaba, Mustafa bey öncelikle herkese yanıt vermeye çalışmanızdan ötürü çok teşekkür ederim.

    Benim sorum ivazsız mirastan feragat hakkının neden iki tarafın rızası alınarak yapıldığıdır?
    Çünkü ivazsız mirastan feragat edildiği durumda miras bırakanın bundan dolayı bir kayıp yada aleyhine herhangi
    bir durum söz konusu değildir,hakkından vazgeçen mirasçıdır o halde neden mirasçının da rızası söz konusudur?

    Mirasçının bir maddi çıkar beklemeden(ivazsız)tek taraflı olarak bu hakkından vazgeçmesinin bir hukuki yolu
    var mıdır?

    Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim,iyi çalışmalar dilerim.

    • Yukarıda “Çünkü ivazsız mirastan feragat edildiği durumda miras bırakanın bundan dolayı bir kayıp yada aleyhine herhangi bir durum söz konusu değildir,hakkından vazgeçen mirasçıdır o halde neden mirasçının da rızası söz konusudur?” sorumda yanlışlıkla ” neden mirasçının rızası söz konusudur?”
      yazmışım doğrusu “neden miras bırakanın rızası söz konusudur?” olacaktı özür dileyerek düzeltmiş
      olayım.

      Kolay gelsin.

    • Kısaca kanun böyle demekten başka denecek birşey yok maalesef. Mirasçı hayatta ise mirastan feragatten başka yol yok. Mirasçının vefat tarihinden itibaren de üç ay içerisinde miras reddedilebilir.

  27. Merhaba Mustafa Bey. Babam 2000 yılında beni notere götürerek ne olduğunu bilmediğim bir belgeyi zorla imzalattırdı. Karşılığında şahsıma o yılın değeriyle 75.000 tl lik bir daire aldı. Ancak imzalattırdığı belge yani mirastan feragat sözleşmesinde geçen değer 250.000 tl. Yani burada hukuka aykırı bir durum var. Bu durumda ne yapmalıyım?

    • İmzaladığınız belgenin bir suretini gittiğiniz noterden alarak büromuza müracaatınız halinde daha sağlıklı yanıt verebiliriz. Zira sorulması gereken konular var.

  28. Babaannem 1995 yılında 2. Evlilik yapmış 4 yıl evli kalmış eşi vefat etmiş. Beyefendinin önceden 1 çocuğu var. Yine aynı yıl miras taksim sözleşmesi imzalamıştır sadece emekli maaş istemiş diğer gayrimenkul vs. Oğluna kalmış. Şimdi biz bu mirası taksim sözleşmesinden vazgeçip diğer mal varlığına ortak olabilirmiyiz. Teşekkürler 05067534422 yardım edin lütfen. .

  29. Merhaba Mustafa bey .Annem 3 sene önce ablamin biriyle (biz 8 katdesiz) feragat sözlesmesi yapti noterden…bedelsiz olarak yaziyo …Halbuki karsilinda 1 daire aldi ….annem vefat etdi veraset ilaminda ablamin ismi de yaziyo hisedar olarak ..neden böyle …biz 7 kardes anlastik hisselerini bana satiyor lar tapuda Herhangi bi sorun olurmu …feragat sözlesmesi elimizde….

  30. Merhaba mustafa bey
    Benim kayınpederim üzerine tek tapulu 3 katlı bina var. Kayınpederim amcası ile ortak iken bu bina yapıldı. Birinci katı ona ait idi. Bina imar yasasından dolayı kat ittifakı yapılamadığı için kayınpederimin üzerinde idi. Kayınpederimin amcası vafat etti. 1.kat kayınpederimin amcasının damadına kaldı. Oda daireyi satlığa çıkardı. Ben müşteri oldum. Her ne kadar daire tapuda kayınpederimin üstüne olsada ilerde problem olmaması için nasıl bir belge almalıyım. Şimdiden teşekkür ederim.

      • merh av bey ;halam ve amcamlarla dava görmekteyiz dosya yargıtay aşamasında halam davadan feragat eetti para ile hissesini satın aldık ama tapu olmazmış dava bitenden sonra tapu alınacakmıs bu arada halam ölürse cocuklarının bizden hak talebi olurmu trsekkür edrim hocam

  31. Babamiz vefaat etti ve. Kardesime vekalet verildi. Imza atildi. Ve mal varligini kendi uzerine yapti. Uzerinden 1 sene gecmedi henuz. Bu durumunda birsey yapilabilirmi. Kendime dusen payi alabilirmiyim. Isin icinde kurnazlik ve yalan cilik var

    • Bu bilgilerle yanıt vermek zor. Büromuza gelirseniz daha detaylı sorularımıza alacağımız cevaplarla daha sağlıklı bir yanıt verilebilir. Vekaletin içeriği yapılan işlemlerin detayları önemlidir. İşlem öncesi ve sırasında herhangi bir hata veya hile varsa yapılan işlemler dava açmak suretiyle iptal edilebilir.

  32. Merhaba;
    Eşimin yüklü borcu olması sebebiyle babasından kalan mirasa reddi miras yaptı haciz gelmemesi için. Ben ikinci eşiyim. Reddi miras yapılınca hakkı diğer kardeşlerine mi çocuklarına mı geçer?

  33. Mustafa bey merhabalar bankalara 165 bin tl tutarında borcum var..eşime.ait mülkde.oturuyorum..ayrıca anneme ait tek tapulu 3 katlı bir bina var..annem ve eşim.sağ..onlarin sağliginda her iki taşınmazla.ilgili mirasdan feragat sözleşmesi imzalasam eşim ve annem benden önce vefat ederse haciz yolu kapanırmı?..

  34. Mrb. Mustafa bey; Bizler iki kız ve iki erkek olarak dört kardeşiz Babamız sağlığında bizleri toplayıp Şehirde bulunan iki dairemi ve köyümüzdeki bir Evi oğullarıma vereceğim onlarda bunun karşılığında size para verip siz de mirastan feragat edecekseniz dedi. Kızlar kabul etti ancak biz Noterden feragat sözleşmesi yapsak bile Yarın bir gün kızlar yada onların çocukları alt soyu Mirastan Feragat için alınan paranın çok az olduğu ama biz Babamıza karşı gelmemek için kabul ettik ve şimdi babamız öldü bizler bu feragatı iptal ettirmek istiyoruz diye dava açsalar sonuç ne olur şahsen ben para vermek istemiyorum çünkü yarın bir gün onlar yada alt soyu dava açıp hem paramızı alıp hemde mirasa ortak olmalarından endişe ediyorum.
    Bir başka sorum da Mirastan Feragat Sözleşmesi Yerine , Feragat edenin adına Bankadan ödeme yapılsa, Yarın bir gün mahkemede de bu ödeme dekontu feragat sözleşmesinin yerin tutar mı. İspatlar mı. Mahkeme Geçerli bir kanıt olarak görür mü Teşekkür ederim.

  35. İyi calismalar Mustafa bey. Bankadan ticari kredi çektim ama işlerim bozuldu odeyemiyorum.Son olaylardan sonra işlerimiz tamamen bozuldu.Banka eşimide kefil etmişti.Üzerimizde mal mülk yok .ama eşimin anne babasından kalacak bir ev var .Annesi Babası hayatta .Bankanın ilerde bu eve el koymamasi için ne yapabiliriz.Kira veremediğimiz icin akrabalarda anne babalarimizda dönüşümlü kalıyoruz. Saygılar iyi calismalar

  36. Merhaba Mustafa Bey ,
    Benim babam alzheimer hastasi ve 7 kardesiz.ben ileride kalabilecek olan mirastan feragat etmek istiyorum.yani hic bir sekilde para veya mal talebim olmayacak.bunun icin tek basima noterden tek tarafli bir feragatname cikarabilir miyim

  37. Merhaba,

    Babam yeni vefat etti. vergi borçlarım dolayısıyla reddi miras yaparsam, herhangi bir haciz işlemi ile karşılaşır mıyım? Yoksa benim payım kardeşlerimin üzerine mi geçer?

    • Vergi borçları mirastan çoksa reddi miras yapabilirsiniz. Herhangi bir haciz işlemi olmaz. Tüm mirasçılar da mirası reddedebilir. Etmeyen olursa onlar hakkında takip yapılır. Mirasın reddi ölüm tarihinden 3 ay içerisinde yapılmalıdır.

  38. Merhaba mustafa bey biz 4 kardes misarciyiz 2 kiz 2 erkek annem olmeden once 2 erkek kardesim annemin uzerinden emekli maaai oldugu icin bireysel kredi cekmisler 75 yasinda oldugu icin 1 senelik hayat sigortasi yapilmis anneme. Annem kredi cektikden 1.5 sene aonra oldugu icin sigorta krediyi kapamamis ve bizde annem oldukten aonra olan 1 tane evi var pay olarak bolusmedik. 4 kisiden uzerimize mal varligi olarak bir tek benim oldugu icin kendi evimi satarken bu konudan dolayi icra cikti ve evi satamadik. Bankaya olan yuklu borcu evi satabilmek ve evime icra gelmesin diye ben tek basima yatirdim. Yani 2 erkek kardesin parayi yedi ama parayi benim malim zararda diye ben yatirdim ama kalan annemizin evinin bana hisselerini devredecegini solediler. Daha sonra kendi uzerlerinde sahsi borclar cikmis ve icralik da olabilirler yani bana miras pay bolum islemi yapilirken devredecegi paylarini devir edemeden paylarina icra gelebilir. Bunun icin daha paylasim yapilmadi bana paylarini devretmeleri icin kendi paylarinin uzerine icra gelmeden nasil devredebilirler.. yardimlariniz icin tesekkur ederim.

  39. Merhaba,

    Bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler.

    Benim sorum geriye dönük mirastan feragat etmek ile alakalı olcaktır.

    4.5 sene önce miras yoluyla gayrimenkulun bir kısmı tarafıma intikal etmiştir. Diğer varis kendi hakkından feragat ettiğini belirten geriye dönük bir feragatname verebilir mi?

    Eğer veremez ise hissenin devri için satış dışında başka bir işlem yapılabilir mi?

    Selamlarımla,
    Arda Işıldar

    • Belgelerinizle birlikte büromuza başvurmanız halinde daha sağlıklı yanıt alabilirsiniz. Murislerinizin ölümünden sonra mirastan feragat söz konusu olmaz.

  40. Merhaba Mustafa bey anne babam sağ ben şu anda tek tarflı mirastan feragat yapabilirmiyim bunun için noter yeterlimi sağlıklarındada ölmeleri durumundada ben hiç bir mal ve hak istemiyorum. benim vazgeçmem durumunda benim çocuklarımında hakları oluyor mu. teşekkürler.

  41. Merhaba lütfen bana yardımcı olurmusunuz. Babam 3 ay önce rahmetli oldu. Babamada miras kalan evin tapusunu şimdi üzerimize alıcaz .Ama benim borçlarimdan dolayı tapuda hisxe sahibi olmak istemiyorum . Anneme ve diger kardeşlerime tapu devir olsun istiyorum . Bu durumda ne yapmam gerekiyor . Tapuya gidip reddediyorum mü demem lazım bir yol gosterirmisiniz. Ve 3 ayı geçti rahmetli olalı 3.ay 15gunde oldu

  42. Merhaba mustafa bey size bir sorum olucak cevap verirseniz çok sevinirim annem miras için 3 dayıma dava açtı sonra kendi aralarında anlaştılar anneme farklı biyerden 1 tane daire vericeklerdi bu anlaşmadan dolayı 5 kardeş avukata gidip mirastan feragat etti imzayı attıktan sonra dayılarım anlaştıkları daireyi vermiceklerini söylediler annem anlaştı diye kendi avukatını alzetti şimdi dayımlar daireyi vermiyolar dedem 15 sene önce öldü 5 kardeş dayımların avukatına feragat imzası attı yani annemi kqndırıp imza attırdılar bununla alakalı ne gibi yol izleyebiliriz yardımcı olursanız çok sevinirim saygılar

    • Öncelikle yapmış olduğunuz miras sözleşmesini incelemek gerekir. Eğer paylaşım yapılmış ve size isabet eden pay verilmiyorsa bununlla ilgili olarak dava açılabilir. Size verilen payı kullanan mirasçıya intifadan men ihtarı çekilebilir. Ayrıca ecrimisil (kullanma bedeli) istenebilir. Tüm bunlara karar vermek için elinizdeki belgeler incelenmeli ve ona göre bir yol belirlenmeli. İletişim bölümünden büromuza ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin.

  43. Merhaba Mustafa Bey, babam sağ toplam 4 kardeşiz ( 2 kız 2 erkek) . Babam şuanda oturduğumuz müstakil evi (hisseli tapu üzerinde ev) bana vermek istiyor diğer 3 kardeşimde bunu bedelsiz kabul ediyor.Ancak ileride doğacak muhtelif sebeplerden doğacak hallerde ( babamın ölümü vs.) kardeşlerim bana dava açarak mağdur edebilirler mi?Noterden mirastan feragatname yeterli olurmu,haricen daha sağlıklı kanunen yapılması gereken bir işlem gerekirmi,teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    • Bahsettiğiniz konu geniş değerlendirmeyi gerekiyor. Mirastan feragat yapılabilir. Ancak feragatin ivazlı(Karşılıklı) veya ivazsız yapılmasının farklı sonuçları vardır. Örneğin feragat ivazsız olursa feragat yapanın mirasçıları daha sonra dava açabilirler. Bu nedenle durumunuzun detaylı değerlendirilmesi gerekir.

  44. Merhabalar
    Size bir sorum olucak lutfen yardimci olurmusunuz
    Annemin hem anne ve babasi vefat etti onlardan kalan 4 adet tarla kaldi
    İki mirascisi var abisi ve annem,
    Annem diyaliz makinasina bagli hic bir sekilde birsey yapamiyor
    Annem annesinden ve babasindan kalan miras hakkini bana devredebilir mi?
    Noter huzurunda yada baska bir yolla benim ustume nasil gecirebilir acaba
    Acil cevap verirseniz cok sevinirim.
    Simdiden cok tesekkur ederim .hoscakalin

    • Anneniz kalan mirasını size devredebilir. Ancak sizden başka mirasçılar varsa bu mirasçılar annenizin vefatından sonra saklı paylarına tecavüz eden bu devrin iptalini isteyebilecektir.

  45. Avukat bey varlık şirketine borcu olan kişiye miras kalırsa, varlık şirketi bu mirasa hemen el koyabilirmi? mesela 3 ev miras kaldı 3 evin hepsinemi el koyar yoksa borca göremi? (not: başka mirasçılarda var)

    • Borçlu mirasçının kalan miras payına haciz koyabilir. Diğer mirasçıların hissesine haciz koyamaz. Ancak ortaklığın giderilerek borçlu mirasçının payının satılması için dava açabilir. Detaylı bilgi içi büromuzda danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

  46. Merhaba,
    Ablamız evli ve çocuksuz olarak vefat etti. Kocasıyla yarı yarıya ortak oldukları villa vasfında yaklaşık 2 milyon TL değerinde bir konut ile tamamı 50 m2 (tamamı yaklaşık 150 bin TL değerinde) bir arsanın 4/15 payı kaldı. Biz kardeşler diğer payları bize ait olan bu arsanın bizde kalması karşılığında, villa payının kocasında kalması için noterde taksim sözleşmesi yaptık. Sözleşmeyi eniştemiz hazırlattı ablamızın arsadaki payını 1/6 olarak yazdırmış. Bizler imzalarken bu durum dikkatimizden kaçtı.Ben şahsen bunun sadeleştirme olduğunu sandım.O anda hesaplayamadım. Şimdi villanın tescilini yaptırdı, 4/15 ile 1/6 arasındaki farkı bize devretmek istemiyor. Taksim sözleşmesinin iptalini isteyebilir miyiz. Şansımız var mı? Saygılar.

  47. Meraba mustafa bey benim dedem vefat etti 4 ay oldu dedemin uzerine bağ ve ev var var annemgilde 9 kardeslerbu dapi uzerlerine gectimi yoksa kardesleri annemden fekalet ver uzerimize gecsin diyolar ama guvenemiyo cunku annemin elinden almak istiyolar yardimci ola bilirmisin tsrdrm

    • Vekaletname verirseniz payınıza düşen miras hissesini kaybedersiniz. Ya anlaşarak miras payı paylaştırılır eğer bu mümkün değilse mahkeme yoluyla bu paylaştırma yapılabilir.

  48. Mrb mustafa bey dedem gil anneme. Ve baba ev aldılar ama parasinin yarısını babam yarısını dedem gil verdi ve evi biz aldık diye anneme mirastan payimi aldim diye imza attirmislar simdi bu durumda annem bu imza yüzünden hic bi hak talep edemeyecek mi.

  49. Merhaba mustafa bey
    Bankalara yüklü miktarda borcum var 3 senedir ödeyemiyorum.
    Babam ve annemin üstüne 4 ev var
    3 kardeşiz ilerde miras kalırsa bankalar bana düşen payı büyük ihtimalle alıcak. Kardeşlerim ile aramızda para söz konusu değil.
    Mirastan nasıl vazgeçebilirim? Bankaların almasını istemiyorum .
    Teşekkür ederim

  50. Merhaba Mustafa bey.
    İlginize şimdiden teşekkür ediyorum. Sorunumuz kısaca şöyle;
    Biz 3 erkek kardeşiz ve birde annemiz var. Rahmetli babamdan kalan bir apartman dairesi var. Diğer apartman sakinlerinin ortak kararı ile blok komple müteahite verildi. Şimdi en küçük kardeşimin şahsi borcu nedeni ile hissesi üzerinde icra takibi başlatılmış durumda. Kardeşim diğer varislerden birine bedelsiz olarak hakkını devredebilri mi? Şahsi borcundan kurtulmayabilir onu biliyoruz. Ama burada önemli olan bizim yüzümüzden müteahidin yasal olarak işlem yapamamsı gibi bir durum söz konusu. Yani Özetle: kendi hakkı üzerinde icra olan kardeşim bu hakkını bedelsiz olarak herhangi birimize devredebilirmi? Teşekkür ederim.

    • Yasal olarak devretmesine engel yok. Ancak hissesine haciz konulmuşsa taşınmaz hacizle birlikte devredilir. Bu durumda da haciz kaldırılmazsa alacaklı satış işlemlerine başlayabilir.

  51. Merhaba, babam 1996 yılında vefat etti. Babam, amcam, ben ve iki abim bir şirkete ortaktık. Ve bende ortak olduğum süre boyunca şirkette çalıştım. Evlendiğim zaman 1988 yılında ortaklıktan çıktım. Fakat şirkette çalıştığım süreler içerisinde şirket üzerine sanayi arsası alındı ve ben her ay bankaya gidip şirket üzerine olan bu arsanın taksitlerini ödüyordum. Babam vefat edince abimler işlerin yürümesi amacıyla ölümünden 2-3 gün sonra bana ve ablama imzalamamız için evraklar gönderdiler. Bizde babamın vefatından duyduğumuz üzüntü ve abilerimize duyduğumuz güven altında evrakları okumadan, neyi imzaladığımızı bilmeden imzaladık. Babamdan kalan diğer mirasları babamın vefatından 10 yıl sonra paylaştık ve ne arsadan ne de şirketten payımız olmadığını o zaman öğrendik. Abilerime sorduğumda bana babamın vefatından önce şirket ortaklığından çıktığını ve şirket üzerine alınmış o arsanında aslında kendi üzerlerine olduğunu söylediler. Fakat ben şirkette çalıştığım süre boyunca o arsanın ödemelerini her ay bankadan kendi elimle ödediğim için o arsanın şirket üzerine olduğuna ve babamın vefatından önce şirket ortaklığından çıkmadığınada eminim. Okumadan imzaladığımız evraklarla şirketi ve arsayı bilmeden onlara vermişiz. Sizden, bu paylarımızı geri alıp alamayacağımız hakkında ve geri alabilme ihtimalimiz varsa bunun için nasıl bir yol izlememiz gerektiği hakkında bilgi rica ediyorum.

    • İmzalamış olduğunuz belgelerin incelenmesi gerekir. Sizi kandırarak hile ve aldatma yoluyla bahsettiğiniz belgelerin imzalatılması söz konusu ise yasal süreleri geçirmeden dava açma hakkınız olabilir. Ancak bu iddialarınız mahkemede ispatlamanız gerekecektir. İhtimallere göre yanıt vermeye çalışıyorum. Sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için elinizdeki tüm belgelerle büromuza müracaat edebilirsiniz.

      • Merhaba,
        Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. 2 gün önce ticaret odasından, 1995 ve 1996 yılına ait şirketn ticaret siciz gazetesi örneklerini aldık. Yukarıdada anlattığım gibi abimler bizd babam ölmeden önce şirket ortaklığından çıkmıştı demişlerdi. Fakat ticaret sicil gazetesi örneklerini incelediğimizde babamın ölmeden önce çıkmadığını gördük. Öldüğü için ortaklıktan düşmüş. Birde bize cenaze esnasında imzallatıkları evrakları noter huzurunda değil evde yeğenlerim aracılığıyla imzalattılar.yani ne biz notere gittik nede noter bize geldi. Bu durumda sanıyorum noterinde suçu var. Dediğim gibi elimde şuan yalnızca ticaret sicil gazetesi örnekleri var başka hangi belgeleri toparlayıp büronuza müracaat etmemiz gerekir? Bir de bu hileyi anladıktan sonra dava açmak için ne kadar süremiz var ? En kısa sürede söyleyeceğiniz belgelerle büronuza müraacat edeceğiz. Tekrar teşekkürler.

        • Daha önce vermiş olduğum yanıtı tekrarlıyorum. Bu sayfadan sorularınızı yanıtlamak mümkün değil. Dosyanızın kapsamlı olarak ele alınması gerekmektedir. Kolay gelsin.

  52. Merhabalar hocam

    Babam 2010 da vefat etti babamın herhangi bir malvarlıgı yok babamın daha önce sattıgı 1977 mode anadolu arac üstüne gözüküyor bize 1 yıldır sörekli borc geliyor biz 6 kardeşiz biride daha 16 yaşında reddi miras yapabirirmiyiz veya nasıl bir yol cizmemizlazım yardımcı olursanız sevinirim

  53. Merhaba Mustafa Bey,
    Sağlığında hiç görüşmediğim (annem bana hamile iken ayrılmışlar) babam 5 ay önce vefat etmiş. Üzerine kayıtlı bir malı yokmuş (diğer öz kardeşim Tapu’dan sordurmuş). Banka’dan kredi çekmesinden dolayı ise, varislere dağıtılacak kişi başı 3.500 TL pay düşüyormuş (üvey kardeşimden aldığım bilgi). Bana, vergi dairesinden vergi beyannamesi doldurmam için tebligat yapıldı. Kişisel sebeplerden ötürü; hiç Vergi Beyannamesi doldurmazsam ve konuyla ilgilenmezsem, öncelikle bana bir vergi cezası tahakkuk eder mi? Kardeşlerim kendi paylarını alabilirler mi?

  54. mrblar. babamın mirasının feragat etmek istiyorum ama bunu kendisinin haberi olmadan yapmak istiyorum. notere gidip feragat dilekçesini tek başıma verebilirmiyim. geçerliliği olur mu ??

  55. Mustafa bey bi sorum olacak biz dort kardesiz annem 12 seene once baban 2014 mefat etti babamin uzerine arsa vardi ev yapildi icralik borcumdan dolayi borcum olan firma haciz koydugu icin evin topusun alamadik 3 kardesimden birinden borc istedim bana hisseni devir et vereyim dedi 2015 senesinde icraklik borcum 800 tlydi maddi durumumdan dolayi iki katli yeni binanin arsa karsiligi 16 binliraya devrettim ama tabiki bana bin tl verdi simdi evin ikiside kiraya verildi ben kira alabilirmiyim simdiden tsk ederim

    • Elinizde bulunan belgelerle başvurmanız halinde sorularınıza yanıt verebiliriz. Eğer satış şeklinde payınızın devri ile bahsettiğiniz gerekçe ile devir arasında fark vardır. Şayet gerçek bir satış değil ve bedelini almadıysanız Tapu İptali ve tescil davası açarak taşınmanızı geri alma durumu olabilir. Ancak bu konuyu etraflıca değerlendirmek gerekmektedir. Kolay gelsin

  56. Avukat bey, halen sağ olan kayinvalidemin uzerine olan evi kaynim iptek gostererek banladan kredi cekti. Ancak odeyemediginden ESIM anne ve babasinin ve kendi hakkini korumak amaciyla kardesinin borcunu odeyerek ileride evden dogacak olan miras hakkindan feragat ettirip 3 kardes olduklarindan 3/2 hakkını kendi adına alabilir mi ve bundan ilerde kardes yine mirastan hak sahibi olabilirmi. SAYGILARIMLA..

  57. Avukat bey, halen sağ olan kayinvalidemin uzerine olan evi kaynim iptek gostererek banladan kredi cekti. Ancak odeyemediginden ESIM anne ve babasinin ve kendi hakkini korumak amaciyla kardesinin borcunu odeyerek ileride evden dogacak olan miras hakkindan feragat ettirip 3 kardes olduklarindan 3/2 hakkını kendi adına alabilir mi ve bundan ilerde kardes yine mirastan hak sahibi olabilirmi. SAYGILARIMLA..

  58. İyi günler cevaplarsanız çok sevinirim öncelikle babama babasından bir ev kaldı bu ev mahkemede satışa çıkarıldı babam dahil 3 kardeş ortak aldılar ama amcam babamı kandırıp sana daire verincem burdan yada evin bahçesini alıp evi sana bırakıcam gibi sözlerle babamdan imza almış bu olay olalı 2-3 ay oluyor ama eve müthayit falan getirip daire yaptırmıyor hatta evde bulunan hayvanları çıkarmamızı istiyor annem ve kardeşlerim bu imzaya itiraz edebilir miyiz çok önemli cevaplayın lütfen

  59. Merhaba Mustafa Bey.Ben ailemle problem yaşadım anne babamdan bana bir çöp kamasın istiyorum. Miras hakkımdan tek taraflı vazgeçmem için ne gibi yol izlemeliyim.tşk ederim..

    • Mirastan feragat, ancak mirasçınız ile birlikte yapılabilir. Ancak mirasçınızın vefatı halinde 3 ay içerisinde dava yoluyla tek taraflı olarak mirasın reddi davası açabilirsiniz.

  60. vergi ve sgk ya olan borcumdan dolayı babam ıle mirasdan feragat yaptık .babamın ölmesi durumunda vergi dairesi veya sgk da bir problem olurmu haciz gibi .ayrıca annem içinde feragat yapmam gerekirmi. teşekkürler.

  61. iyi günler Mustafa Bey,Babam 5 yıl önce vefat etti.Babamda geriye bir şirket kaldı amcamla ortaktık, daha sonra annem ve 4 kardeşimle amcama vekalet verdik şirket yönetimi için..2016 kasım ayında noterde amcam şirketi en büyük abime devretti.Bizde noterde amcamdan herhangi bir hak talep etmeyeceğimize dair yazı verdik.4 kardeş ve annem ile birlikte kendi aramızda mirası paylaşım yaptık.Bende mirastan bana düşen kanuni hakkımdan daha düşük ücreti kabul ederek 2 taksit şeklinde para ödenmesi karşılığında kendi aramızda şahitler huzurunda anlaşma yaptık ve kağıda yazdık. O kağıt şu an yok.ve bana şubatta ödenmesi gereken para ödenmedi.Bu durumda ben ne yapabilirim.

  62. Merhaba annem 1 temmuz da öldü evin 1\3 hissesini abime vermiş Biz 5 kardeşiz bu konuda ne yapabilirim benim için olumlu sonuç çıkar mı ayrıca kardeşlerim o evlerde oturuyor ben kiradayım kira mı da karşılamıyolar bunun için benim januni haklarım var mıdır varsa nelerdir Teşekkürler

    • Siz de mirasçı olduğunuz için elbette haklarınız var. Abinize devredilen pay ile ilgili olarak mirastan sizin aleyhinize mal kaçırıldığı için dava açma hakkınız var. Ayrıca evlerde oturan diğer mirasçılar için intifadan men ihtarnemesi çekilmesi gerekiyor. Böylece hisseniz oranında kullandıkları bedelden pay alabilirsiniz.

  63. Merhaba Mustafa Bey

    abam 30/03/2016 tarihinde vefat etti. Vefat etmeden önce Engelli kartını kullanarak ÖTV indirimli araba aldık. Araç bana ait parasını herşeyini ben verdim. Sadece ÖTV indiriminden faydalanmak için babamın üzerine olmuştu. Babam vefat ettikten sonra mirasçılar feragat edicekti babamın üzerine başka mal varlığı olmadığı için feragat işlemi yapamadık araba ruhsatı 5 mirasçının üzerine yapılmış olundu. Şimdi abimin borcu var abimin borcu yüzünden miraslık olan arabama HACİZ koydurmuşlar ve YAKALAMA kararı çıkartmışlar. Abim SGK bağlı Kamu kuruluşunda çalışıyor. Maaşı bankaya yatıyor. Maaşında başka icralık dairesi var ona kesiliyor. Maaşlı abime miraslık kalan araç için HACIZ ve YAKALAMA kararı çıkarılır mı? Araç birde Engelli İndiriminden faydalınan araç ÖTV siz alınan araç. Yada Abim mahkemeye başvurup “Reddi Miras” yada “Hükmen Red” yapılabilinir mi? Hangi yola başvurmamız gerekiyor? Bu arada babamdan kalan her hangi bir borç bulunmuyor sadece benim almış olduğum ÖTV indirimli araç ÖTV farkı ödemeyelim diye Miraslık duruma düşürmek zorunda kaldığım araç var.

    Birde şunu sormak istiyorum Biz Hissedarlar olarak 4 hissedarın 1 borçlu yüzünden koyulan haciz yasal mıdır? Anayasanın 20 maddesine göre suç duyurusunda bulunabilirim.

    MADDE 20. – Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. (Mülga cümle: 3.10.2001-4709/5 md.)

    (Değişik: 3.10.2001-4709/5 md.) Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak, usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin üstü, özel kâğıtları ve eşyası aranamaz ve bunlara el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar.

    Ben koyulan haciz işlemine bu sebepten Anaysa 20. maddesine göre itiraz edebilir miyim?

    • Haciz yoluyla satılırsa abinizin hissesi keslir. Diğer kalan mirasçılara bırakılır. Neticede araç babanızın adına kayıtlı. Mirasın reddi babanızın ölümünden 3 ay içerisinde yapılmalıydı. Bu süre geçtikten sonra yapılamaz. Mirasın borca batık olma halinde mirasın reddi davası 3 aydan sonra da yapılabilir. Ancak sizin durumunuz buna uymuyor.

  64. Merhaba mustafa Bey ben evliyim krediyle ev aldim.ve normal olarakta bu evde kanun geregi esiminde hakki var.bosanma durumunda esim benden hakkini ister..bu haktan esim feragat edebilir mi ve nasil.

  65. Merhaba 1999 da evlendikten.2 çocuğumuz var.eşimin annesinin üzerine tapu tahsis belgesi olan kabasi bitmiş, bir arsa üzerinde müstakil ev vardı.1998 sozluyken bu evin içini borçla yaptık ve evlendikten sonra hep beraber oturduk.dugunden sonra takıları satıp borçları odedik. Asil tapuyuda kayınvalidemin üzerine aldık.bu evin üzerine gorumcem ev yatı.onun üzerine de 2 kat biz yaptık.bu son 2 katın sadece içi yapilacakti. 2012 de anlasmali bosandik.eşim 2013 de evlendi simdi 3 çocuk ondan var. Bu evlerin en üst katının içini yaptırıp oturdu. Asil sorum bu evleri evlilik birliği içinde yaptık. Esim vefat ettiğinde yeni esi ve çocuklarına da pay düşecek.şimdiden bu evlerden mal paylaşımı olarak hak talep edebilirmiyim

    • Evlilik nedeniyle mal paylaşımını boşanma sırasında yapmalıydınız. Ancak diğer hususları ispatladığınız takdirde dava yoluyla talep edebilirsiniz.

  66. Merhaba mustafa bey kolay gelsin bir sorum olacak rica etsem yanitlarmisiniz. Benim babam 2016 yilinda vefat etti babam dan kalan 2 tane daire var 4 kardes 1 de annem var biz evi 2 kardesimize verecegiz hak talep etmeden. Yanliz suan annem sag oldugu icin annem den de ben alacagim annemin uzerine de 2 daire var simdi annem bana tapu devri yapsa ilerde bozulacagini soylediler notere gittim feragat sozlesmesi diye noterde bana bu feragat i yapariz lakin anneniz size tapu satisini yaptiktsn sonra bir anlami kalmayacagini soyledi anneniz vefat ettikten sonra o feragat hakki size gececek dediler ozaman feragat edenler hak sahibi olmauacagi icin sen alabilirsin dediler yani nasil bir yol izlemem gerekiyor tapuyu benim suan alip ilerde vefat durumunda hak talep etmemeleri icin

    • Sorununuzu çözmenin birkaç yolu var.Değişik ihtimalleri değerlendirmek için büromuzdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Annenize ait daireleri satış yoluyla almanız halinde annenizin vefatı sonrasında diğer mirasçıların hak talebiyle karşılaşabilirsiniz.

  67. Merhabalar Mustafa Bey,
    Şehit ve ölmüş gazi yakınlarına uygulanan 2016 tarihli resmi gazete yazısına istinaden ÖTV’siz araç almak istiyorum fakat abimle görüşmüyoruz. bu yazıda hak sahibi diğer kişilerden feragat yazısı almamız gerektiği yazıyor ve benim bunu alma ihtimalim sıfır. bu durumu çözmenin başka bir yolu var mıdır acaba bir bilginiz var mı?
    şimdiden teşekkürler

  68. Hocam ben evlendikten sonra bi ev aldim..esimle mal ayrılığı sözleşmesi yaparsak..bu Sözleşme bu evi kapsar mi yani geriye dönük etki yapar mi yoksa bundan sonra alacağımiz gayrimenkullara mi etki yapar..geriye dönük etki yapmazsa eger hangi sozlesmeyle evin tamami benim olur..kolay gelsin hocam..

  69. Merhaba Mustafa Bey kolay gelsin dedemden kalan tarlaları intikal ettirmek istiyoruz ama benim şuan yargıtayda olan bir mahkemem var karşı taraf 2013 yılında dedemden bana kalacak olan mirasıma şerh koydurmuşlar babam dedemden önce ölmüş annem sağ ve 5 kardeşiz bana kalan hisseyi ablama devredebilirmiyim veya sizin öneriniz ne olur teşekkürler.

  70. merhabalar… ben ve eşim 2. evliliklerimizi yaptık benim ilk evliliğimden 3 çocuğum var .Eşimin biz evlenmeden önce edindiği mallarında hak sahibi olmak istemiyorum.Bunun için mirastan feragat mı yapmalıyım.Ancak evliliğimizden sonra edinilen bütün mal varlıklarında yasal hakkım bu durumda devam edecek midir? kolay gelsin…

  71. Merhaba eşim vefat etti ben ikinci esiyim 2 çocuğum var. . Eşimin eski karısından da 1 kızı var ölüm aylığına bağlanmak için başvuru yaptim fakat diğer taraf yapmıyor bununla ilgili yapılabilecek birşey var mı acaba ?

  72. Merhabalar,
    – Mirastan feragat eden kişinin, miras bırakandan önce vefat etmesi durumunda, feragat eden kişinin alt soyu, herhangi bir dava konusu ile hak talep edebilir mi,
    – Mirastan feragat eden kişinin, miras bırakandan sonra vefat etmesi durumunda, feragat eden kişinin alt soyu, herhangi bir dava konusu ile hak talep edebilir mi,
    – Feragat eden kişinin alt soyunun her ne sebeple olursa olsun, dava açma hakkı var mıdır.
    Verdiğiniz cevap ve bilgiler için teşekkürler. İyi çalışmalar.

    • Sorduğunuz tüm bu sorulara buradan yanıt vermek mümkün değil. Çok özetle yapılan feragatin ivazlı olup olmamasına göre değişmektedir. Feragat karşılığında bir ivaz yani karışıklık olarak mal, para vb alınmışsa bu feragat alt soyu bağlar.

  73. Merhaba kısa bir soru sorucam baran bey. Şimdi tapu bi babanın üstüne. 7 yıl önce vefat etti baba. Tapu sonrada anneye geçiş işlemleri yapılmamış. Anne de 1 ay önce vefat etti. Ve üzerine kredi var 10 bin civarı annenin. Şuan anne üzerine bise yok reddi miras yapılabilir mi. Yasal mı. Yoksa ev tapusu halen babanın üzerine anne üzerine geçmeden reddi miras hakkımız varmı..

    • Annenizden kalan mirası reddedebilirsiniz. Bu babanızdan kalan hissenizi almaya engel değildir. Detaylı bilgi için büromuzdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

  74. Mustafa bey merhabalar.annemin ticari faaliyetinden dolayı çok miktarda çek banka kredi vekredi kartı borçları kaldı. Çekleri ödediler fakat banka borçları kısım kısım ödeniyor.Babam hayattayken malları haciz edilemez yorumlarınızdan biliyorum fakat babam kendisi vefat ederse anneme kalacak paydan haciz işlemi başlatilacağı için endişeli.Bu duruma bir çözüm arıyoruz. babamın annemi mirastan men etmesimi daha uygun yoksa karsılıklı mirastan feragatname imzalamalarımı?yoksa babam direk bütün mallarını kardeşim ve benim üstümemi geçirmeli. yardımcı olusanız cok sevinirim.cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • Sorduğunuz sorunun pekçok farklı yönden ele alınması gerekmektedir. Bu nedenle tek bir yanıtı yok maalesef.Bu nedenle büromuzdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

  75. Merhaba mustafa bey
    Benim dedem cok zengin bir adamdi vefat etti babanem ve dedem bosanmisti dedemin ikinci esindende cocuklari var babanemdende babam var ben kucukken vefat etmisti simdide babamla bu konulari cok konusamadigimdan soramiyorum babama hic bir miras kalmadi bu nasil olabilir cok zengindi babam reddi mirasmi yapmistir diger esden 3 cocuk daha var yada sagliginda babama birsey birakmamis olabilirmi hangi sartlarda babama miras kalmaz bunu birturlu anlayamiyorum yada babam reddi miras yapsa bile babamin tek alt soyu benim benim bir hakkim varmidir tesekkurler

    • Babanız yasal olarak babanızın mirasçısıdır. Dolayısıyla dedenizin malı varsa babanıza da kalacaktır. Anlattığınız duruma yol açacak pekçok durum olabilir. Bu nedenle detaylı bilgi için büromuzadan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

  76. Merhaba Mustafa bey . Ben yurt dışında yaşıyorum ,evliliğimi yurt dışında yaptım ve kocam öldü mal varlığı bana kaldı .türkiyede almış olduğu evleri kiraya verdi ve ben kocamın mal varlığını istemeğim için kiracılardan kira talep etmedim,şimdi geçmişe dönük kiraları alabilirmiyim ? O evlerin borcu varsa nasıl öğrenebilirim ?

    • Daha detaylı bilgi verirseniz yanıtlarımız daha sağlıklı olur. Eşinizin başka mirasçısı var mı ? Siz mirası yasal olarak reddettiniz mi? Gibi.
      Eğer başka mirasçılar kiracılardan kira paralarını tahsil etmediyse zamanaşımı süresi geçmedikçe geriye dönük olarak isteyebilirsiniz. Detaylı bilgi için büromuzdan bilgi alabilirsiniz.

  77. babam 6 kardeş 4 erkek 2 kız!!!babam ve 3 kardeşi 5 katlı bir bina yapmışlar ve dedem sağ olduğu için saygı amaçlı bütün evlerin tapularını dedeme vermişler. dedemde bu evlerin tapularını 4 kardeşe dağıtmış .2 kız kardeşte noter huzurunda baba malından feragat etmişler. yarın birgün bi sıkıntıda kız çocuklar tekrar hak talep edebilirmi ?

  78. İyi günler Mustafa bey.
    2 tane oğlum var. Fakat bi oğlumla bazı problemler yaşadık. Hem bana hem annesine haketmediğimiz olaylar yaşattı bize. Ve onu mirasımdan mahrum etmek istiyorum. Fakat yasa gereği bu çok fazla mümkün değil gibi. Yasa dışı bir şeyde yapmak istemiyorum. Diğer oğluma mallarımı satış (yani bağış) yapmak gibi. Burada izlemem gereken yol nedir acaba yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

  79. Merhaba hocam ben evlendikten sonra kredi ile ev aldim.esimle mal ayrılığı sozlesmesi yaptik..sozlesmede sadece 4 madde var..bosanma durumunda bu sozlesme gecerli olur mu olmasi gerekipte olmayan maddelerinde hükmü olur mu

  80. İyi akşamlar, Mustafa bey. Annemin adına engelli aracı aldım. Annem vefat etti. Aracı üstüme satış yapacakken (babam ve 3 kardeşiz) 1 kardeşte boşanmadan kaynaklı haciz olduğunu öğrendim. Aracı murislere verdiğimde Bu haczi aracımdan kaldırmanın yolu varmı? Bu arada aracın murislere devrini yapmadım hacizden dolayı.bu durumda Aracın devri için en sağlıklı yol sizce nedir?

    • Diğer mirasçılardan miras haklarından feragat ettiklerini ve üzerinize almanıza muvafakat ettiklerine dair noterden vekaletname alırsanız aracı üzerinize alabilirsiniz.

  81. Merhaba Mustafa Bey, Merhaba Biz 5 kardeşiz babamdan kalan tarlalardaki hisselerimizi, hepimiz kardeşimize devrettik. Tapuda “Satış yoluyla Pay Temliki” yazıyor.Biz para falan almadık , tarlalar çok değerliymiş , kardeşimiz bize bundan bahsetmedi, bizi kandırarak tarlaları aldı. Biz dava açıp , malllarımızı geri alabilirmiyiz.

    • Tapu iptali ve tescil davası açılması gerekir. Ancak bu davayı açmanız için kandırıldığınızı ve bu yolla iradenizin sakatlandığını açık bir şekilde ispatlamanız gerekir.
      Bu işlemleri yapmadan önce bir avukata danışmanız daima yararınızadır.

      • Teşekkür ederim Mustafa bey, kardeşim ben kimseyi kandırmadım kendi isteğinizle verdiniz diyor , tapuda memur sordu , kabul ettiniz diyor, iki kardeşim de onu tutuyor , ne yapabiliriz , ben kendim yeterlimiyim almak için. Kandırıldığımı ispat edemem, kendim attım imzayı , bu durumda ne yapabilirim , şansım varmı? Kolay gelsin .

          • Mustafa bey sorularıma cevap verdiğimiz için çok teşekkür ederim , peki para falan almadık , para vermedi bize, burdan bişey çıkmazmı, durumu iyi değildi o zamanlar , para verecek imkanı yoktu , ama şimdi durumu çok iyi , şimdi ver diyoruz , onuda kabul etmiyor , malıma ortakmısınız diyor ,

  82. merhaba efendim. benim danışmak istediğim konu şu: dedem 1980 li yıllarda öldükten sonra mirası çocugu olmadıgından torunlar arasında bölüşülmüş ancak babam kendi hakkını reddi miras yapmış , bu durumda, babamın miras hissesi de diğer torunlara bölünmüş. Ancak babamın red ettiği miras alt soyu olan çocugu _ ben _ ve eşine _annem_ e geçmezmiydi ? , diğer mirascılara bölünmeden önce bizimde babamdan bize kalan mirası onun gibi reddi miras yapmamız gerekmezmiydi ki öyle diğer torun hissedarlara geçsin babamın payı?
    cevabınızı bekler şimdiden çok teşekkür ederim.

  83. Benim babam vefat edelim 2 sene oldu ve babamdan kalan bir tane ev var.3 mirasçı var ben ablam abim.abim hakkını bana verdi 10000tl karşılığında .ablamada 10000tl vereyim diyorum o ise kabul etmiyor ve su An bana dava açtı mahkeme sonucu ne olur.bende 2 hisse var onda 1 hisse

    • Mirasçı payını devretmek zorunda değildir. Dava açarak kalan evin paylaştırılmasını talep edebilir. Tek ev aynen taksime uygun olamayacağı için paraya çevrilerek taksim yapılır. Sizin de paraya çevirme sırasında teminatsız ihaleye girme hakkınız vardır.
      Tabii en sağlıklısı anlaşarak aranızdaki sorunu gidermenizdir.

  84. mustafa bey benim amcam vefat etti hiç evlenmemişti 2adet gayrimenkulu halam ve kız kardeşim ve ben verasetini çıkarttım yüklü miktarda vergi dairesi başta olmak üzere borcum var.hissemi noterden satabilirmiyim.reddi miras yaparsam hisselerim halama kardeşime borçlarım geçermi.aydınlatırsanız çok memnun olacağım.şimdiden teşekkürler.

    • Mirasın reddi yapabilirsiniz. Bu durumda sizin payınız diğer mirasçılara geçer. Sizin borcunuzun olması diğer mirasçıları ilgilendirmez. Mirasın devri noterden değil, sulh hukuk mahkemesinde dava açarak yapılabilir. Vefat tarihinden itibaren 3 ay içerisinde yapabilirsiniz.

  85. Merhaba Hatice ben
    6 kardeşiz babamız vefat etti ve vefatından önce taşınmaz mallarını dükkan ve evlerini iki kardeşime devretmiş. Şimdi ise bizde tek kalan araba için noterden feragat belgesi istiyor bı kardeşim. Feragat belgesi vermeli miyim. Malların geri kalanı için ne yapılabilir. Şimdiden teşekkürler

    • Vermek zorunda değilsiniz tabii ki. Devredilen diğer mallarla ilgili olarak mirastan mal kaçırma söz konusu olduğu için ayrıca dava açılması gerekir.

  86. Merhaba Mustafa bey.1986 yılında kayınpederim bir imza atmış (neye imza atdığını bilmiyor) Babadan qalma evlerini müteahhite vereceklerini söylemiş abisi.5 kardeşten 3 daire almış.Babamız bir şey alamamış.Bu imza evde atılmış.Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz.Abisi 90 yaşında hala hayatda.Babamın edevletide hiç bir kayıt yok. Teşekkür ederim.

  87. Selemunaleykum biz 7 kardesiz babamin mirasini bolduk fakat ben hepsini kardeslerimden parasiyla aldim fakat ustume almadim kardesimin birisi oldu onun hissesini nasil ustume alirim

    • Parasını ödediyseniz almış olduğunuz hisseyi adınıza kayıt ettirmeniz gerekmektedir. Kardeşinizin mirasçılarına ( eş ve çocukları) durumu anlatır kendileri verirse sorun olmaz. Aksi halde ödeme yaptığınızı ispatlayabiliyorsanız dava açarak talep edebilirsiniz.

  88. Merhaba benim eşim noterden red miras dilekçesi vermiş mirastan feragat dilekçesi vermiş ve şahit olarak kendi annesi ve kardeşi imza atmış ama diğer kardeşi ve babası imza atmamış bu dilekçenin geçerlilik süresi varmı yada ne kadar geçerlidir lütfen cvp verirmisiniz

  89. merhaba 5 yıl once babam vefat ettı uzerınde arac ve ev var dıger 4 mırascı feragat yolu ıle sadece aracı bana vermek ıstıyorlar .vergı daıresıne sordum feragatte yolu ıle olursa vergı borcu cıkar dedıler dogrumu.yada bu mıras arcı dıger mırascılar bana vermek ısıyrolar baska ne sekılde uzerıme alabılırım.mırascılık belgesı var.dıger mırascılar hangı sekılde bana noter yolu ıle evrak yollsalar bu sorun cozulur saygılar

  90. MERHABA
    Annemiz hayatta, bir arsası var abimle ben mirascılarıyız, abim ekonomik sıkıntıları olduğu için kendine düşen hakkı bana ücret karşılığı devir etmek istiyor. İleride sorun yaşamamak adına nasıl bir sözleşme yapmalıyız. sözleşme yapma konusunda destek olabilir misiniz. arsamızın metre karesi 970 m2 annem ben ve abime 323 m2 düşüyor 323 m2 kısmı satın alacam abimden bu konuda destek olabilirmisiniz. teşekkurler.

  91. Merhaba
    Babamızdan kalan müstakil eve kardesimin bayan arkadaşına vermiş olduğu senetten dolayı hissesine haciz konuldu biz annemle birlikte 6 kişiyiz annemin ve iki kız kardesimin hisselerini aldim bilirkisi eve 47000 lira değer biçti dışarıda 2 hisse kaldi hacıali kardeşim ve diğer kardeşim hocam hakim hanıma hisselerin 3 cu şahıslara satilmadan kendi aramızda biçilen değer üzerinden hissesine düşen parayı ödeme teklifinde bulundum fakat hakim hanım kanunlar gereği satışına temiz yolu açık olmak üzre karar verdi annem yaşlı ve sağlık durumu kötü ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim

  92. Merhaba annem yeni vefat etti annemin üzerine bir adet engelli aracı ve 1 adet ev var kardeşimin vergi sgk ve kredi borçları var kardeşim reddi miras yapsa kardeşimin üzerine olan vergi ve banka borçları için ev ve araca haciz gelebilir mi

    • Mirasın reddi yapıldıktan sonra kural olarak bundan geri dönülemez. Ancak mirasın reddine, aldatma, hile, korkutma vb. nedenlerle gidilmişse bu durumların ispatı ile dava açılarak geri alınma imkanı olabilir.
      Bunun dışında mümkün değildir.

  93. Iyi aksamlar mustafa bey babamin vefatindan sonra kredi kartları borcundan Dolay i annemle ben 3 ay süre içind E reddi miras yaptik reddi miras yapmama rağmen oturduğumuz eve ve maasima haciz gelirmi

  94. Merhaba. öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. Halama eniştesi Amerika’da konsoloslukta feragatname veriyor. tüm mal varlığımı yaşarken ya da intikalden sonra şu kişiye devrediyorum diye. ama banka parayı vermiyor mahkemede onaylatın diyor. biz bu aşamada ne yapmalıyız?
    ilginiz için şimdiden teşekkür ediyorum. iyi çalışmalar dilerim.

  95. Hocam ben evlendikten 5ay sonra kredi ile ev aldim daha sonrasinda esimle mal ayriligi sozlesmesi yaptik.sozlesmede madde olarak sadece su tarihten itibaren mal ayriligi rejimine gectik diye sadece bu madde var badka madde yok..bu madde olmayan maddeleride kapsar mi esim ilerde bosanma durumunda ev üzerinde hak talep edebilir mi

    • Mal ayrılığı rejimini seçtiğiniz için her mal kişinin kendisine aittir. Ancak bu evi alırken eşiniz kendisinin de evin alımına katkı yapmışsa bu katkı oranında hak talep edebilir.

  96. Esimin bi katkisi olmadi Hocam evlendikten sonr kredi ile ev aldim.5taksit odektin sonra noterde mal ayriligi rejimine geçtik. .noter sozlesmesinde sadece mal ayriligi rejimine geçtik maddesi yer aliyor baska madde yok bu sözleşme geçerli olur mu hocam

  97. 5 yıldır evliyim. Evlendikten sonra edindigimiz mal varlıkları benim üstüme kayıtlı. Eşim karşılık alarak yani ivazlı olarak mirastan feragat etti. Eşimin vefatından sonra eski eşinden olan çocuğu miras alabilir mi?

  98. Merhabalar mustafa bey.
    müsadenizle konuya girmek istiyorum.
    dedem bundan 1 ay falan önce vefat etti.
    şimdi dayım anneme dediğine göre rahmetli olan dedemin maaşını çekmek için annemin gelip noterde bişeyler imzalamasını istedi ki dayımın dediğine göre annemin diğer tüm kardeşleri imzalamış.
    şimdi sorum şu.
    annemin babası vefat ettiğinde onun maaşını annemin annesine (neneme) nenemin üstüne alabilmek veya tüm (emekli,yaşlılık,ölüm vs..) aylığı maaşını çekmek için tüm çocuklarının noterde bişeyler (örn. vekalet,vs..) imzalaması mı gerekmektedir.
    yoksa bu dedemden miras kalan herşeyi annemin imzalayacağı bir evrak ile tüm miras hakkından feragat ettirmek için uydurulan bir yalanmı ?

    birde normalde bu gibi durumlarda vefat eden kişinin tüm yaşlılık, emekli vs.. aylığını almak için illa vefat eden kişinin yüm çocuklarının imzasımı gerek yoksa sadece nenemin gidip sgk ya bir belge vermesi yeterlimi oluyor ki (ben böyle biliyordum) yoksa yukarıda yazdığım gibi dayımın dediği doğrumu tüm çocuklarının imzasımı gerekiyor yoksa bir yalanmı ?

    • 6 yıl geçince mirastan feragat olmaz. Mirastan feragat sağ iken yapılır. Ölümden sonra ise 3 ay içerisinde Mirasın reddi söz konusu olur. O süre de geçmiş
      Detaylı bilgi için büromuza başvurabilirsiniz

  99. Hocam kayinvalidem esimin uzerine kayıtlı olan telofon numarasina beni kaydederek kocan şerefsiz diyerek msj atmis eşim de bu mesaji bana gosterdi.ben bu mesaj hakkinda suç duyurusunda buluna bilir miyim.hat eşimin ama

  100. Merhaba yazıyı okudum gözümden kaçmış olabilir göremedim. Babamın mirasından feragat etmek istiyorum hiçbir şekilde aynı ortamda bulunup sözleşme imzalamak, yüz göz olmak istemiyorum mümkün mü böyle birşey?

  101. Merhabalar,

    Benim banka borçlarım var Şuan ödemekte çok zorlanıyorum çünkü işten çıkarıldım. Üzerimde herhangi bir varlığım yok. Annem sağ ancak vefatı halinde kalacak mallar var. Mirastan karşılıksız feragat etsem, çocuklarıma geçer sanırım miras hakkım. Peki bankanın bu mirastan feragat sözleşmesini iptal ettirme durumu olur mu?

  102. Merhaba , babam yaşıyor biz üç kardeşiz ve ben babamdan hiç bir şey almak istemiyorum ama bunu babam yaşıyorken yapmak istiyorum. Tek başıma mirastan hak istemediğime dair noterden bir sözleşme yapabilir miyim?

  103. Babamın bir şirkette hissesi ve aynı zamanda bir tir var geçen yıl vefat etti ölümün 3. Günü şirketde muhasebe de K belgesinin çıkması gerektiğini bunun da erkek kardeşinin üzerine olduğu söylendi ve benden feragatname istendi ve ben verdim Şu anda şirkette hiçbir hak sahibi değilim hissederim kesinlikle gözükmüyor K Belgesi denmesine rağmen hisselerim zannedersem kardeşine geçti ve bunun için bana hiç bir bedel verilmiyor bir senedir tır çalışıyor babamın borçları ödeniyor Ben de hiçbirinden haberim yok e Devlet’ten baktım mirasçı olarak gözüken hiçbir şey yok Ne yapmam gerekiyor daha dededen kalacak miraslar var ve ben aynı zamanda diğer kız kardeşime orada olmadığım için genel vekaletname vermiştim babam vefat ettiğinde hayvanlarımız vardık koyunlarımız Bunlar satıldı borç ödendi dendi babamın üzerine olan bir araba vardı Doblo bu satıldı erkek kardeşim inmiş Dedem kardeşime almış ama babamın üzerine imiş Bana bu konuda yardım edebilir misiniz Ne yapmalıyım

  104. sayin Mustafa bey ,

    sizinlebir dava hakkinda bir randevu almak istiyorum , ben 15 ekimde ostanbulda olucam ,
    ama babam vefat etmeden once kiz kardeslerim anneme vekalet vermisti butun haklari karsilinda para aldilar senet ve feragat sozlemesiseklinde bir sozleme imzalamislardi , vekalati veriyoruz bu kadar para aldik , baska hak talep etmiyoruz diye , simdi ise bir dava acma gibi bir fikirleri varmis diye duydum , acaba o yazili sozlesme , vekalat karsilinda haklarinda vaz gectiklerine dahil evraklar gecererli mi ? yil 1993 yilinda imzaladilar , saygilar cevbiniz icin

  105. Merhaba
    Bbabamızdan bize bi arsa kaldı oda dayımızın üzerinde biz üç kardeşiz bi kardeşimiz şimdi arsayı satmak istiyor iki kardeş satmak istemiyoruz biz 2 kardeş olarak diğer kardeşimize parayı verip aradan çıkarmak istiyoruz ama tapu dayımızın üzerinde olduğu için ilerde bir hak istememesi için kardeşimize ne gibi bir işlem yapmamız gerekiyro

  106. İyi günler.Muteahhite verdiğimiz bir binamız mevcut.Onumuzdeki haftalarda tapularimizi alacağız.Kura ile kardeslerden ikisi daha büyük ve caddeye bakan daire çekti.Ben ise arka binaya bakan daireyi çektim.Binada annem için yapılan 1+1 daire var.Annemin vefatı halinde o daireyi bana bırakmayı teklif etti kardeşlerim o durumda mal paylaşımı eşit oluyor.Fakat annem alzheimer hastası birşeye şu an imza atamaz.Kardesler annemin ölümü halinde o dairedeki haklarından feragat ettiklerini ne şekilde belirtebilirler?

    • Bilginiz olmadan feragat olmaz. Feragat noterden tarafların katılımı ile olur. Farklı bir işlem var gibi görünüyor, elinizdeki belgelerle büromuza başvurarak danışmanlık alabilirsiniz.

  107. Merhaba Mustafa bey. Ben babam ile konuşmuyorum babam hayatta ve bütün mirasından feragat etmek istiyorum. Bunu kendim babamı işin içine katmadan yapabilir miyim?

  108. Değerli hocam annemizi kaybettiğimiz için dedemizden kalan miras bizlere bölündü fakat diğer 8 mirasçıya 8 parsel olarak bölündü bunlar imza atmışlar noter anlaşmasında biz kabul etmedik bu taktirde askıda mı kalıyor. Teyzem imza atmış ama tatsızlıklar olmuş 6 ay kadar bi süre oldu geri iptal etme şansı var mı hakkını alabilir mi noterliğe gitse biz annemden bize kalan hakkı almak için imza vermedik

    • Yapılan sözleşmenin niteliği önemli. Miras hakkından feragat mi, miras taksim Sözleşmesi mi? Bu sözleşmenin incelenmesi gerekir. Siz herhangi bir belgeye imza atmadıysanız, yasal haklarınızı kaybetmezsiniz. Anlaşamıyorsanız ortaklığın giderilmesi davadı açabilirsiniz.

  109. merhabalar beyfendi. yaklaşık 7 sene önce anneannemin vefatıyla annem ve kardeşlerine tarla bağ vs. kaldı. annem kardeşlerinin de onayıyla mallardan 1 tanesini satıp kendisine 2 sene önce ev aldı. kalanlardan söz sahibi olmaması için kardeşleri imza isteyebilir mi şayet vermezse almışolduğu evde sözsahibi olabilirler mi?(yalnızca annemin eve ihtiyacı olduğu için annem ve kardeşleri arasında yazıyla olmayan bir anlaşma üzerine alım satım yapılmıştır.)

  110. Dayım ölmüş dedemden kalan köydeki miras tarlaları vs. Kullanıyor. Anneme hiçbir şey söylemiyor ve miras vermiyorlar.. annem 2 sene önce vefat etti. Annemin okur yazarlığı yok. Ben Annemi kandırmış olabileceğini düşünüyorum..Nasıl bir yol izlemeliyim.

    • Kalan mirası kullananlara öncelikle intifadan men ihtarnamesi göndermeniz, akabinde ecrimisil, yani tarlaların ekilip biçilmesinden elde edile gelirlerden payınıza isabet eden miktarı dava yoluyla isteyebilirsiniz.

  111. Merhaba Mustafa bey 9 sene önce kadastro çalışması yapıldı ve anneme 12 dönüm yer kaldı hisseli olarak tapu verildi.Bu hisseyi almak istemiyoruz ne yapmamız gerekiyor.

  112. İyi akşamlar annemiz vefat etti için dedemden bize bankadan çekmiş olduğu kredinin borcu geldi biz bu mirastan hak almak istemiyoruz borcunuda ödemek istemiyoruz bundan nasıl kurtulabiliriz

    • Ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde mirasın reddini istemeniz gerekir. Süre geçmiş ve miras borca batık ise süre şartı olmadan başvuru yapabilirsiniz.

  113. İyi günler babamdan kalan 3 daire var babam vefat etti ama annem ve kardeşlerimle bunu mahkeme yoluyla değilde anlaşarak halletmek istiyoruz bunun için ne yapmalıyız yada nasıl bir evrak imzalamalıyız ilerde bize sorun çıkmadan teşekkürler

    • Aranızda miras taksim sözleşmesi hazırlayarak tapulardan ilgili devirleri anlaşarak yapabilirsiniz. Sözleşmenin hazırlanması ve detaylı bilgi için büromuzdan danışmanlık alabilirsiniz.

  114. Merhaba Mustafa Bey,

    Annemizden kalan mirası paylaşmak üzere olduğumuz kardeşlerimizden biri kötü niyetli ve yüklü vergi borcundan dolayı reddi miras yaptı. Ayrıca bir sürü insana da ve bize ayrı ayrı borcu. Reddi miras sonucuna göre miras çocuklarına geçtiği şekilde bir karar alındı. Hem vergi borcunu ödemeyecek hem de çocukları üzerinden bu parayı alabilecek. Anlaşma sağlanmadığı için de evleri ihale ile sattırıp, ayrıca ucuza oradan da kendi alıp tekrar etme ve bizi zarar ettirme niyetinde. Bizi bu konuda yapabileceğimiz herhangi bir şey var mı?

    Teşekkürler

  115. merhabalar. Annem Babam sağ ve babama ait tek tapulu 3 katlı bina var. biz iki kardeşiz ancak kardeşimin bankalara yüklü miktarlarda borcu var. Ödeyebileceğini sanmıyorum. Sorum şu eğer babam kardeşimi mirastan men ederse bankalar yinede pay alabilirmi? Eğer böyle bir tehlike varsa babamın evi kurtarmak için yapabileceği en kesin olay nedir? Bankalar yıllarca anne ve babamın emek verdiği yuvayı, kardeşimin borçları yüzünden yok edemesinler lütfen cevaplarsanız çok sevinirim.

  116. Mustafa bey iyi günler iyi çalışmalar
    Bundan 25 yıl önce kayın validen yeşil saha olarak ayrılan tarlayı ücret karşılığında tapudan satın aldım 13 yıl sonra ilgili belediye ile anlaşarak yeşil saha alnına karşılık arsa aldım bundan eşimin diğer kardeşleri istediler kayın biladerlerle feragat sözleşmesi imzaladık bir arsalardan birkaçını onlara verdim birkaçı bende kaldı bende kalanlar da ileride kayın validenin vefatından sonra herhangi bir şekilde hak iddia etmeyeceklerini dair iki şahit huzurunda taahhütname verdiler
    Bu durumda kayın validenin vefatından sonra herhangi bir şekilde hak iddia edebilirler mi Gece bu konuda size yazmıştım fakat orada yanlış ve eksik bilgi vermişim TEŞEKKÜR EDERİM
    Cevaplarsanız sevinirim

  117. Merhaba babam 1 yıl önce vefat etti. Kredi kartı borcu varmış ve banka haciz kurumuna düşmüş banka haciz servisiyle anlaştık aydan aya taksitli bir şekilde ödeme yapıyoruz. Evin tapusunu üzerimize almada bir sıkıntı olurmu?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*