Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK )Tarafından Verilen Para Cezalarına İtiraz ve Cezaların İptali

sosyal-guvenlik-kurumu-sgk-tarafindan-verilen-idari-para-cezalarina-itiraz-ve-cezalarin-iptaliSosyal Güvenlik Kurumu ( SGK )Tarafından Verilen İdari Para Cezalarına İtiraz ve Cezaların İptali mümkündür.
Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK ), 5510 sayılı yasanın ilgili maddelerine göre işverenlere çeşitli idari para cezaları tahakkuk ettirebilmektedir. Bu cezalar işverenin mevzuat çerçevesinde yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden kaynaklanmaktadır.  Yasanın ilgili maddeleri bu yükümlülükleri detaylı olarak belirtmiştir.

SGK tarafından uygulanan cezalar yasada belirli bir miktar olarak değil,  asgari ücret baz alınarak verilmektedir. Asgari ücrete yapılan artışlar doğru orantılı olarak cezaların miktarına yansımaktadır.

Bu yazımızdaki amacımız, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen cezanın nedenlerine değinmekten çok bu cezalara itiraz ve itirazın kabul edilmemesi halinde izlenecek dava yolu konusunda gerekli bilgileri vermektir. Zira hangi durumlarda idari para cezası verildiği konuları, gerek 5510 sayılı yasanın 102.maddesi incelendiğinde, gerekse de Sosyal Güvenlik Kurumunun ( SGK ) bilgilendirme amacıyla hazırladığı internet sayfaları ve ilgili tebliğler incelendiğinde, bu durumlara rahatlıkla ulaşılabilir.

Bu cezaların usul ve yasaya, haksız verildiği veya maddi gerçeğe dayanmadığı iddiasında iseniz yapmanız gerekenleri ve izlenecek yol hakkında özet bilgiler vereceğiz. Ancak en doğrusu böyle bir ceza ile karşılaştığınızda yasal süreleri kaçırmadan bir avukata başvurmanız detaylı bir inceleme neticesinde gerekli itirazlarınızı yapmanızdır.

İdari para cezaları ilgiliye tebliğ ile tahakkuk eder. Tarafınıza tebligat yapılmadan ödeme ve itiraz süreleri başlamaz. Size tebliğ edilen idari para cezası, tebliğ tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün içinde Kuruma ya da Kurumun ilgili hesaplarına yatırılır veya aynı süre içinde Kuruma itiraz edilebilir. Kuruma yapılan itiraz takibi durdurur. Bu itiraz ilgili komisyonca değerlendirilecektir. İtirazınızın kabul veya reddine göre almanız gereken yol belirlenir. Kurumun itirazınızı komisyon kararıyla reddetmesi halinde size bu itiraz yeniden tebliğ edilecektir. SGK ilgili dairesinin komisyonunun verdiği ret kararı üzerine, bu kararın siz tebliğiyle birlikte mahkemeye dava açmanız için gereken süre başlayacaktır.

Bu aşamadan sonra, kurumun reddettiği idari para cezasına karşı yapılması gereken yetkili İdare Mahkemesine İtiraz etmek üzere 30 (Otuz) gün çerisinde dava açmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken internette çeşitli sitelerde bulunan genel dava dilekçesi, örnek itiraz dilekçesi gibi dilekçe örneklerine göre değil, sizin olayınıza özgü maddi gerçekleri ve yasal dayanakları açıkça belirtilen bir dava dilekçesinin hazırlanmasıdır. Her dava kendi şartlarına göre değerlendirileceğinden, dava konusu itirazlarınızın tam ve detaylı olarak mahkeme tarafından incelenmek üzere hazırlanması, gerekli belgelerin dava dilekçesine eklenmesi ve davanın gerekçesinin hukuki olarak net bir şekilde belirlenip dilekçe olarak sunulması önemlidir.

Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idari para cezası kesinleşir ve bu para cezasını ödemek zorunda kalırsınız.  İdari para cezalarının, kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. Cezayı peşin ödemeniz idari para cezasına karşı yargı yoluna başvurma hakkınızı etkilemez.

Bu nedenlerle böyle bir ceza ile muhatap olduğunuzda yasal süreleri de dikkate alarak, hak kaybına uğramamak için gecikmeden avukata başvurmak, süreci uzman bir hukukçu aracılığı ile devam ettirmek lehinize olacaktır.

Av. Mustafa ÇİÇEK / 23 Kasım 2015

Elektronik Posta : avmustafacicek@gmail.com

DANIŞMA VE RANDEVU :  0532 667 51 62

 

4 yorum

  1. merhaba . 01-02-2005 yılında işe başladıgım firmaya 1400. lira maaşla giriş yaptım . 30-05-2015 de işime son verildi.en son ayrıldıgım ayda 1400 lira resmi 1800 lirada gayri resmi maaş aldım .emekli başvurum sonucunda 5000 iş günü üzerinden 875 lira maaş bağlandı ve aldığım bürüt maaş üzerinden sigortamın ödenmediğini anladım yasal olarak bir girişimde bulunabilirmiyim saygılarımla süleyman KELEŞ

    • SGK ya şikayet yapabilirsiniz. Tabii bankaya yatırılan resmi brüt ücret üzerinden yatırılmasını talep edebilirsiniz. Elden aldığınız maaşı ispatlamanız halinde dava açmanız gerekir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*