Dışişleri Bakanlığının verilerine göre, yurt dışında 5 milyonu aşkın Türk vatandaşı bulunmaktadır. Bu ülkelerde çalışan, yerleşen vatandaşlarımız bulundukları ülkelerde pek çok sorunla baş etmeye çalışmaktadır. Ancak biz bu yazımızda, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’deki hukuki sorunları ve bu sorunların yol açtığı hak kayıplarına değineceğiz. Amacımız, meslek hayatımızda, yıllar içinde bize başvuran vatandaşlarımızın çeşitli sorunlarının birkaçına değinerek, almaları gereken basit tedbirlerle, bu sorunları nasıl aşabilecekleri konusunda yardımcı olmaktır.
Yurt dışındaki vatandaşlarımız uzun süreler bulundukları ülkelerde kalmaktadırlar, bir kısmı o ülke vatandaşı olmuşlardır. Bu nedenlerle de ülkeye gelişleri kısa tatil süreleri ile sınırlı kalmaktadır. Bundan dolayı ülkede kendileri ile ilgili hukuki sorunları yeteri kadar tespit ve takip edememekte ve bu nedenle de ciddi hak kayıplarına ve zarara uğramaktadırlar.
Bu sorunların en önemlisi taşınmazlardan kaynaklı sorunlardır. Zira vatandaşlarımız Türkiye ile olan bağlarını koparmamak adına birikimlerini, genelde kendi ülkelerinde taşınmaz alarak değerlendirmektedirler. Bu taşınmazlar da genellikle kiraya verilmektedir. Ancak burada bulunmamaları nedeniyle, kira sözleşmeleri, kiraların takibi ve ödenmesinin sağlanmaması önemli sorun teşkil etmektedir. Bu konuda ehil olmayan tanıdıklar aracılığı ile işler takip edilmekte, ancak sorunlar daha da büyümektedir. Bu nedenle de kiraya verilen ev ya da işyerleri; rayiç değerinde kiraya verilmemekte, kira sözleşmeleri yasal şartları taşımamakta, ödenmeyen kira bedelleri icra takibine konulamamaktadır. Bu durumu bilen kötü niyetli kiracılar, kiralayanın bu durumunu istismar etmektedirler.
Bir diğer sorun kendilerine kalan miras ile ilgili yasal prosedürlerin takibi, miras paylarının intikali ve devrinde yaşanmaktadır. Miras bırakanın bir kısım mirasçıları yurtdışında bulununca; miras malları (murisin terekesi) ile ilgili olarak takip edilmesi gereken yasal prosedür ihmal edilmekte, sürelere bağlı veraset ve intikal beyannamesinin verilmesi ve vergi tahakkuk ediyorsa bu vergilerin ödenmesi gibi işlemler yapılamamaktadır. Bu durumda bazen ciddi vergi yükü ve faizlerle karşılaşılabilmektedir. Yine mirasın intikali gerçekleşememekte, bankada para varsa paylaşılamamakta, araçların devri sağlanamamaktadır. Taşınmazların paylaştırılmasında da önemli sorunlar yaşanmaktadır. Mirasçı sayısına bölünemeyen taşınmazların satılarak, miras hisseleri oranında paylaştırılması gerekmektedir. Mirasçıların tamamının birlikte imzaladığı bir miras taksim (paylaştırma) sözleşmesi de yoksa izaleyi şüyu, ortaklığını giderilmesi davası açmaktan başka çare kalmamaktadır. Bu dava, iştirak halinde birlikte sahip olunan malın, mirasçıların kendi aralarında anlaşarak paylaştırılamadığı, mirasçılardan birinin olmadığı takdirde; taşınmazın mahkeme kararıyla, icra dairesi aracılığı ile satılmasını sağlayan bir davadır. Bir ya da birkaç mirasçının yurtdışında bulunması ve buna bağlı olarak tebligat sürelerinin uzaması nedeniyle dava normal süresinden çok daha uzun sürmekte bu nedenle de pek çok hak kaybı ve maddi zararlar oluşmaktadır.
Yine bu vatandaşlarımızın bulundukları ülke mahkemelerinde alınmış aile hukukuna ilişkin kararlar, (boşanma, nafaka, velayet vb) Türkiye’de tanınması ve tenfizi mümkün olduğu halde; bu kararların Türkiye’de tanınması ve tenfizi, uygulanabilmesi için davalar açılmamakta, bu nedenle de nüfus, miras, aile hukuku gibi konularda önemli karışıklıklar çıkmaktadır.
Önemli bir sorun da, yurtdışındaki vatandaşlarımızın, Türkiye’de bulunan taşınmazları, çeşitli imar uygulamaları ve kamulaştırma nedeniyle elinden çıkmakta, ancak bundan haberleri dahi olmamaktadır. Her ne kadar kamulaştırma sonucu taşınmaz bedeli adlarına bankaya yatırılıyorsa da, uzun süre alınmayan ve nemalanmayan bu bedeller yıllar sonra çok değer kaybetmekte, taşınmazın değerine göre küçük bir meblağ olarak kalmaktadır. Bu konuda büyük bir sorun teşkil etmektedir. Bu işlemleri yapan kurumlar ilgililere tebligat göndermekte, askı yoluyla ya da gazete ilanlarıyla kesinleştirdikleri işlemleri tamamlamaktadırlar. Ancak bu ilanlardan haberdar olamayan vatandaşlarımız çok önemli hak kayıpların uğramaktadırlar.
Aslında tek tek bahsedilecek olunursa, bu yazının sınırlarını çokça aşacak bu durumlardan önemli olan bir kaçını burada sıralayabildik. Bu konulara yeri gelince değinmeye de devam edeceğiz. Bu durumda bulunan vatandaşlarımızın, alacağı basit tedbirlerle bu hukuki sorunların yol açtığı büyük zararlardan kurtulmaları mümkündür. Öncelikle bu konuda yetkin insanlarla işlerini yürütmeli mutlaka bu sorunları takip edecek güvenilir kişileri belirlemelidir. Türkiye’ye geldiklerinde nüfus dairesindeki, tapu dairesindeki, belediyelerdeki adreslerini güncellemeliler. En sağlıklısı ise konularında uzman bir avukata vekalet vererek bu tür yasal sorunları takip konusunda kendilerini bilgilendirmelidirler. Zira mevzuatımız gereği bir dava veya icra takibini ya ilgilinin kendisi, ya da vekili olarak avukatı takip edebilir. Bu kişiler dışında yargı sisteminde, bu işleri 3. Kişinin takip etmesi yasal olarak mümkün değildir. Verilecek avukat vekaletnamesi ile avukatınız tüm resmi ve özel kurumlarda sizin adınıza işlerinizi takip edebilir. Süreli ve periyodik işlemlerin takiplerini yine avukatınız aracılığı ile takip ettirebilir; onlarca kişi ve kurumla uğraşmaktansa, avukatınızla irtibat halinde olmanız yeterli olacaktır. Ayrıca sık değişen mevzuat ve güncel hukuk uygulamaları konusunda da sizinle ilgili değişiklikleri kendisinden öğrenebilir, sizi bilgilendirmesini sağlamış olursunuz.
Av. Mustafa ÇİÇEK / 10.10.2013
Bu bilgilerin almancasini nerde okuya bilirim. Doğrusu pek bi şey anlamadım. Benim türkiyede yaşayan zengin babam var. Ve ikinci eşinden olan cacuklar benden miras kaçırcak diye korkuyorum.
Kaan
Yazının Almanca çevirisi yok maalesef. Sizin somut bir sorunuz varsa yardımcı olmaya çalışırız.
Merhaba,
Türkiye’de iken başkası adına çekmiş olduğum kredilerin ödenmediği bilgisini edindim. İlgili kişiye de ulaşamadım. Bu durumda borç üstüme kalmış görünüyor. Seneye ülkeye tatil amaçlı gelmek istiyorum. Bu sorun benim yurtdışına giriş/çıkışımda bir sıkıntı yaratır mı?
Yardım ve bilgilendirme için teşekkür ederim.
Öncelikle kredi borcunuz yurtdışından giriş çıkışına engel olmaz. Ancak Türkiye’de bulunan malvarlığınıza icra işlemleri uygulanabilir. Ancak Türkiye’ye geldiğinizde icra taahhüdünde bulunmayınız. Yoksa taahütü ihlalden tazyik hapsine maruz kalırsınız o Zaman sorun olur. Belgelerinizi bize yollarsanız daha detaylı ve yazılı danışmanlık alabilirsiniz. Kolay gelsin
Sayın avukat, 2013 yılında turkiyeye gelmistım kücuk bir dukkan sattım .bir emlakcıyla sozlesme imzalamıştım .o ilgilenmeyınce basbaşka yolla satıldı .yurt dısına donunce bana icra yollamıs akrabalarım itiraz etmis o da tazminat davası açmiş .gecen gun yurt dıdındaki afresime mahkeme gerekceli kara geldi .ama konsolosluk çolk uzak gıdıp alamıyorum yasli bir bayanım .sonuc ne olur lutfen bilgi verirmisimiz.tesekkurler.
Kararı almadan ne diyebiliriz ki siz de bir avukat aracılığıyla dosyanızı takip ettirmeliydiniz ya da kendiniz takip etmeliydiniz . Tebligat elinize geçtikten sonra süresi geçmediyse temyiz için bir avukata vekalet verebilirsiniz
Sayin Çiçek size bir sorum olacak ;Babam makedon vatandaşı ve 6 sene önce vefat etti .Ben yeni öğrendim ki makedonya da dedesinden kalma çok sayıda yer mevcutmus.ama bize kimse yardimci olmuyor .orada yaşayan akrabalarimiz var ama yardım yok biz bu yerler hakkında mirasçı olabilirmiyiz olursak nasıl olacak ?
Miras hakkı tüm hukuklarda geçerlidir. Ancak Makedonya hukuk düzenlemelerini bilmiyorum Oradan bulunacak bir avukatla takip edebilirsiniz. Tanıdığınız yoksa Türkiye Büyükelçiliğinin hukuk müşavirliği avukat konusunda size yardımcı olabilir. Kolay gelsin
iyi günler Mustafa Bey.
Almanyada yasiyorum.Babam vefat etti ve bankaya borcu var,ben almanyada reddi miras yaparsam
türkiyede kalan miras icinde gecerli olurmu. tesekkürler
Olmaz. Türkiye’de reddi miras yapmak gerekir. Reddi miras için mahkemede dava açmak gerekiyor. Vekaletnamenizi vermeniz halinde siz gelmeden buradan halledilebilir.
Yurt dısında yasıyorum ancak mirasla ilgili olarak türkiyede mahkemem var ne yapmam gerek
Bir avukata vekalet vererek takip ettirebilirsiniz. Türkiye’de bir davayı kişinin ya kendisi ya da yetkilendirdiği avukatı takip edebilir. Eğer takip etmezseniz yokluğunuzda dava devam eder ve karar verilir.
Mustafa bey kolay gelsin ÖTV muaf araçımızın sahibi vefat etti miras paylaşıldı ruhsat yenilerken mirasçı olan kuzenin adresi Fransa da çıktı Türkiye de adresi gözükmediği için ruhsat işlemdi beklemede kalındı. Tr gelmeden konsolosluk yoluyla nasıl bir yol izlememiz lazım saygılar
Vekalet alabilirsiniz. İlgili kili bulunduğu ülkede konsolosluğa giderek yapacağınız işleme göre vekalet çıkartıp gönderebilir. Sizde ona göre işlem yaparsınız.
Merhaba Mustafa bey ben yurtdışında yasıyorum Burda evliyim Türkiye de ceza aldım
Buraya da yenj geldim calisiyorum
Da ve geldikten sonra ceza aldım buradaki vizem 1 yıllık bu benim icin burda sorun yaratır mi yaratsa nasıl sorunlarla karşılaşırım yardımcı olabilir misiniz?
Adli sicil belgenizi mail yoluyla gönderirseniz inceler, ona göre daha sağlıklı bir yanıt verebiliriz.
Merhaba Mustafa bey otv muafiyeti ile araç almak istiyoruz lakin abim yurt dışında kaçak bulunuyor ileride babamın vefat halinde aracı üzerimize almak istediğimizde vekalet işlemi gerekecekmi yada yasal bir hakkı olacak mi abimin teşekkürler
Kardeşiniz olduğuna göre, elbette yasal mirasçıdır.
İyi günler ben Almanya da yaşıyorum 2 senedir Türkiye de kredi borcum vardı ödemedim Türkiye ye giriş çıkışta sıkıntı yaşarmıyım
Kredi kartı borcunuzdan dolayı ülkeye gelmenizde sıkıntı olmaz.
Ben Türk vatandaşıyım ve Türkiyede yaşıyorum.
Bir alman vatandaşı, ticari nedenlerle, Almanya dan benim Hakkımda Savcılığa suş duyurusnda bulunacağı konusunda baskı yapıyor.
Bu bir alacak-verecek meselesi. Alman vatandaşı bana ne yapabilir ?
İlginiz ve bilginiz için teşekkürler
Bu kadar sınırlı bilgi ile yanıt vermek mümkün değil. Konuyu detaylarıyla anlatıp büromuzdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz
Merhaba mustafa bey ben ukraynaya yerlesmeyi dusunuyorum fakat asliye ceza mahkemesinde gorulen mahkemem var ben oraya gittigimdd turkiyede ceza alsam beni zorla getirirlermi lutfen cevaplarsaniz duaciniz olurum
Öncelikle ne davası olduğunu bilmeden söylüyorum. Mahkemeye hiç katılmaz ve ifade vermeye gitmezseniz hakkınızda yakalama kararı verilebilir. Türkiye’ye giriş yaptığınızda yakalanır mahkemeye çıkarılırsınız. Dava dosyanızı mail yoluyla ulaştırırsanız daha net ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
merhaba Mustafa Bey,
Bugün itibarıyla tereke davası acıldıgını e-devletten ogrendım. Muteveffa babaannem. babam vefat ettiği için sanırım dava dosyasında mirascı taraf olarak gorunmekteyım. uzun zamandır da yurtdısında yasıyorum, bulunudugum ulkeye ait oturma iznim de var. durusma tarıhı de 20 aralık olarak belirlenmis. haliyle katılamayacağım, ileri bir tarihe ertelense de onlara da katılamayacagım. asıl sorum su; katılmama durumumda, ülkeme tatil icin geldiğimi varsayalım. tekrar yurtdısına cıkmak istediğimde sorun teskıl eder mı? bu mirastan faydalanmak istemiyorum, bu hakkımdan nasıl vazgecebilir ya da devredebilirim? tesekkur ederim.
Bahsettiğiniz dava hukuk davası olup ceza davası değildir. Bu sebeple duruşmaya katılmamanız halinde hakkınızda herhangi bir yakalama vb. kararı olmaz. Bu nedenle giriş çıkışlarınızda bir sorun olmaz. Ancak bu davayı kaybetmemek hak kaybınıza neden olabilir. Bu nedenle bulunduğunuz yer Türkiye cumhuriyeti Konsolosluğundan vekaletname çıkartarak kendinizi Türkiye’deki davada avukatla temsil ettirebilirsiniz. Böylece herhangi bir hak kaybınız önlenmiş olacaktır.
Hayirli günler
E-devlet den tesadüfen birinin beni mahkemeyi verdigni ögrendim 2009 da acilmis dosya, ortakligin giderilmesi yaziyor, simdi 2019 yilinda dosya satisda diye not var, en altinda izmir defterdarligi ( kayyim) yaziyor … benim türkiyeden ne bir mal nede ortakligim yok, davaci yi hic tanimiyorum, ne demek bunlar anlamadim 11. sulh mahkemesi izmir
İsim benzerliği değilse, miras bırakanlarınızdan size kalmış bir mal olabilir. En doğrusu mahkeme dosyasının incelenerek durumun açıklığa kavuşturulmasıdır.
Merhaba mustafa bey ben ingilterede ikamet ediyorum bir yıl oldu buraya yerleşeli turkiyede aslı ceza mahkemesinde denetime muhalefetten mahkemem var oraya gitmeden konsoloslukta veya dilekçe göndererek ifade verebilirmiyim?alacağım cezayı para cezasına yada erteleme yaptirabilirmiyim ?
Konsoloslukta ifade veremezsiniz. İfade ancak mahkemede verilebilir.
Dosyanızı bir avukat aracılığı ile takip ettirmenizi öneririm.
Abime ailesinden bir ev kaldı Türkiye’de 2017 de Almanya’da vefat etti ilk eşinden iki çocuğu var ikinci eşi bu mülkü sattırmak istiyor fakat Almanya’da bu eş ve çocuklar reddi miras yapmış reddi miras uluslar arasımı oluyor alabilir mi ? Çocuklar veya biz reddi miras belgesini sunsak olabilirim ne yapmalıyız
Vefat gerçekleştiğinde boşanma gerçekleşmişti kadın Temmize göndermişti aynı zamanda.
Sorunuza yanıt vermek için verdiğiniz bilgiler açık ve yeterli değil maalesef. Büromuza gelerek yardım alabilirsiniz.
Merhaba, şu an Polonya’da yaşıyorum. 6-7 ay önce eski erkek arkadaşım benim bilgilerimi ve imzamı kullanarak imzaladığı senete beni kefil olarak göstermiş. Borcunu ödemediği için ikamet adresime 08.04.19 tarihinde ilamsız ödeme emri gönderilmiş. Kesinlikle borcu üstlenmek istemiyorum, bu icrayı durdurmak ve suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Yurt dışında olduğum için nasıl işlem yapabilirim bu konu hakkında? Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar, teşekkürler.
Türkiye’de bir avukata vekaletname vererek işlemleri takip edebilirsiniz. İlamsız takibe 7 gün içerisinde itiraz etmek gerekirdi. Bu süre geçtiyse imza inkarında ve bu işlemi yapan hakkında suç duyurusunda bulunmak gerekir.
Asliye Hukuk mahkemesinde yürüyen bir davayi yazili TR gitmeden yazili bir beyanla yapabilirmiyim? Elektronik posta adresi tebligat adresimi Mahkemeye bildirmeme ragmen yapilmiyor?
sorum bu bu sorular ücrete tabimi?
Mektupla göndermeniz yasal olarak cevap olmaz. Vatandaş Uyap üzerinden elektonik imza ile imzalayacağınız UDF formatlı dilekçe ile yollayabilirsiniz. Ancak onları sağlamak karışık ve uzun bir süreç. En sağlıklısı Türkiye’de bulunan bir avukat arkadaşımıza vekaletname vermenizdir. Bu konuda büromuzdan elektronik posta veya telefon aracılığı ile danışmanlık alabilirsiniz.
Merhaba mustafa bey bi sorum olacak size, benim kardesim bir hafta once fransya vize Aldi gitti ordanda almanyaya gitti ve geri gelmiyecek turkiye de bi dairesi var vekaleti bizde eger geri gelmese devletin dairesine el koyma durumu varmi, simdiden tesekkurler
Neden koysun? Mülkiyet hakkına devlet dahil kimse karışamaz.
Merhaba Mustafa bey
Yurtdışında yaşıyorum,türkiyede 2019 eylül ayında asliye ceza mahkemesinde bir davam var,müşteki sanık olarak görünüyorum.mahkeme tarihlerinde türkiyede olamıyorum,iki mahkeme geçti ve ertelendi,önümüzdeki eylül ayında bir mahkeme var aynı davadan ertelenen yani,büyük ihtimalle mahkemeye katılamayacağım,size sorum müşteki sanık nedir,bu davalara katılamazsam yurda giriş çıkışımda sorun yaşarmıyım,veye mahkemeye bir elektronik sistemle katılabilirmiyim,cezayir ülkesinde yaşıyorum ve konsolosluk bana çok uzak mesafede,ne yapmam gerekiyor,bana yardımcı olurmusunuz,iyi çalışmalar.
Avukat tutun ve davanızı takip ettirin
Merhaba,babaannemden kalan aracın devri için yurt dışında bulunan dayımın feragatname vermesi gerekiyordu ama veraset ilamı süreci uzayınca yurt dışına geri döndü. Bu feragatname yi yurt dışında konsoloslukta yaptırabilir mi?
Konsoloslukta yaptırabilir
Merhaba Mustafa bey türkiyede yapmış oldugum hasarlı bir trafik kazasında devam eden davam da mahkemeye yurt dısından katılabilirmiyim üç duruşmaya türkiyede katıldım artık gelemiyorum ifadem hep ayni cevabinız için şimdiden teşekkürler
Yırt dışından duruşmaya katılmanız mümkün değildir
Kendinizi gelemiyorsanız bir avukatla temsil ettirmelisiniz